Terug

Volg Hart van Nederland

Weinig steun voor boerenbarricades: meerderheid vindt het te ver gaan

Weinig steun voor boerenbarricades: meerderheid vindt het te ver gaan

112

27 juli 2022, 21:37

De steun voor de boeren en met name de bijhorende boerenacties brokkelt langzaam af. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3.942 mensen. Vooral het blokkeren van snelwegen door middel van blokkades en barricades gaat een meerderheid van de Nederlanders te ver.

Vorige week steunde nog 82 procent van de respondenten van ons panel achter de boeren, 16 procent had destijds geen begrip (meer) voor de boeren. Nu, een kleine week later, is die steun afgenomen. 26 procent kan geen begrip meer opbrengen voor de boeren, 73 procent zegt hen nog wel te steunen.

Barricaderen van snelwegen gaat te ver

Vooral voor het blokkeren van snelwegen is een stuk minder steun. Ruim de helft (54 procent) steunde begin juli nog deze maatregel, tegenover 44 procent die het te ver vond gaan.

Woensdag is de stemming omgeslagen: 62 procent meent dat deze acties een grens overgaan, slechts 33 procent vindt dat het blokkeren van wegen nog moet kunnen. Diverse politici, onder wie ook Caroline van der Plas (BBB), hebben opgeroepen om te stoppen met de acties.

Acties die Nederlanders het meest steunen

Welke boerenacties kunnen nog wél rekenen op begrip van de Nederlanders? Het demonstreren bij provinciehuizen of in Den Haag is de populairste uiting van het demonstratierecht, 76 procent kan zich hierin vinden. Ook het ophangen van de omgekeerde Nederlandse vlag vindt 66 procent prima.

De uitgesproken steun keldert als het gaat om langzaamaanacties op de snelweg (44 procent), blokkades met (landbouw)voertuigen op de snelweg (29 procent) of om barricades op snelwegen (26 procent).

Optreden van politie

Ook hebben we gevraagd wat de deelnemers vinden van het politieoptreden bij de boerenacties tot nu toe. Het grootste gedeelte (39 procent) is tevreden met de mannen en vrouwen in het blauw. Volgens 29 procent moet er juist harder worden opgetreden tegen dit soort acties. Een kwart vindt dat er juist té hard wordt gehandeld door de dienders.

Nu de beelden van de protestacties de hele wereld over gaan hebben we ook gevraagd wat voor gevoel de deelnemers van het panel erbij hebben. Het grootste gedeelte (42 procent) is er trots op. 30 procent schaamt zich er vooral voor en 28 procent vindt er weinig tot niets van.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.