Terug

Volg Hart van Nederland

Boerenprotesten laaien weer op: langs meerdere snelwegen hooibalen in de brand

112

27 juli 2022, 21:57

Opnieuw laten boeren hun onvrede blijken. Op meerdere plekken in het land gingen er hooibalen in de fik. Zo worden er bij de A2 bij Breukelen, op de A1 bij Kootwijk en bij de afslag Holten/Lochem hooibalen in de fik gestoken. Op de A50 staat inmiddels een deel van de berm in de fik. Beelden hiervan gaan rond op social media.

Op beelden is te zien dat op een viaduct over de A2 aan de Ter Aaseweg een trekker staat en een omgekeerde Nederlandse vlag hangt. De omgekeerde vlag is de afgelopen tijd symbool geworden voor de boerenprotesten. Volgens Rijkswaterstaat kan de actie voor afleiding zorgen bij weggebruikers en is het dus onveilig voor het verkeer.

Door de brand bij de A2 zijn er twee rijstroken richting Amsterdam afgesloten. "Omdat de berm en omliggend groen momenteel erg droog zijn neemt de brandweer geen enkel risico en kan het blussen langer gaan duren", laat Rijkswaterstaat verder weten.

Op de oprit vanaf Kootwijk naar de snelweg A1 richting Apeldoorn zijn woensdagavond zo'n vier hooibalen en wat houten planken in brand gestoken. De brandweer was hier snel ter plaatse en wist het vuur snel te doven. Het verkeer vanaf de Kootwijkerweg werd langs het brandje geleid. Een aannemer ruimt de resten op.

Daar blijft het niet bij ook op de A50 bij Apeldoorn worden er hooibalen in de brand gezet. Op Twitter is er te zien dat er flinke rookwolken over het noordelijke deel van Apeldoorn trekken. In deze en in de onderstaande video's is te zien dat er een heuse filebrand is ontstaan.

A1 richting Amersfoort ook morgenochtend nog afgesloten

In de nacht van dinsdag op woensdag werden er op meerdere plaatsen in het land ook hooibalen op en langs snelwegen in de brand gezet en werden er barricades op de weg gelegd. Dit zorgde toen voor veel hinder voor weggebruikers. Toen bergers en gespecialiseerde bedrijven de barricades willen ruimen werden ze bedreigd.

Op de A1 bij het Gelderse Voorst heeft het staken van de opruimwerkzaamheden vergaande gevolgen. Doordat er woensdagavond nog steeds geen aannemer is gevonden om de troep, waaronder asbest, op te ruimen ligt er nog steeds puin op de rijstroken. Hierdoor blijft dat gedeelte van de snelweg ook donderdagochtend dicht.

Minder steun voor boeren door acties

Eerder op de dag werd nog door onder meer Rijkswaterstaat, de politie Oost-Nederland en de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland aan boeren opgeroepen te stoppen met onveilige acties. Dit naar aanleiding van onveilige acties in het oosten van het land.

"Wij begrijpen dat zij een signaal willen afgeven en respecteren dat zij uiting geven aan de zorgen die zij hebben. Dat recht hebben zij, net als ieder ander. Maar met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest veroorzaken zij schade en onveilige (verkeers)situaties."

Ook diverse politici, onder wie ook Caroline van der Plas (BBB), hebben opgeroepen om te stoppen met de acties.

Uit reprenstatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel blijkt de acties leiden tot minder steun en sympathie voor de boeren vanuit de bevolking.

Hart van Nederland/ANP

Beeld: SPS Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.