Terug

Volg Hart van Nederland

Berging Nederlands schip Noorwegen vertraagd door slecht weer

Berging Nederlands schip Noorwegen vertraagd door slecht weer

112

7 apr 2021, 10:17

De berging van het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika in Noorwegen kan nog niet beginnen doordat een helikopter nog niet kan opstijgen. Eerder op woensdag zag het er nog naar uit dat de berging op het punt stond te beginnen.

Volgens een woordvoerder van bergingsbedrijf Boskalis heeft de helikopter van de kustwacht nog niet het groene licht gekregen om vanuit Ålesund af te reizen richting het schip. Het is zo'n drie kwartier vliegen. De weersomstandigheden zijn nog te slecht.

Met de helikopter moet gespecialiseerd personeel van Boskalis naar het schip worden gebracht en naar twee sleepboten die daar ook liggen. De bedoeling is dat zij sleeptouwen bevestigen zodat het schip naar kalm water getrokken kan worden.

'Moet wel verantwoord zijn'

"Wij voelen tijdsdruk om snel aan de slag te gaan, maar het moet wel verantwoord zijn", aldus de woordvoerder, die zegt dat een bergingsoperatie alleen mogelijk is bij daglicht. Hij acht het mogelijk dat het schip ergens woensdagavond laat tegen de kust aanwaait. "Maar zeker weten doen we het niet, omdat we niet weten hoe de wind zich zal ontwikkelen."

Bemanning in veiligheid gebracht

Het schip van rederij Amasus Shipping in Delfzijl raakte maandag in de moeilijkheden door een schuivende lading. De twaalfkoppige bemanning werd met een helikopter van boord gehaald en naar Ålesund gebracht. De kapitein zou gewond zijn geraakt, maar hoe ernstig is niet bekend. Het schip was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Omdat er zware stookolie en diesel aan boord is, kan een lek milieuproblemen opleveren.

Het Nederlandse Boskalis was vorige week betrokken bij de succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.