Terug

Volg Hart van Nederland

Bekladde expliciete Pridefoto's blijven als statement: 'Tolerantie nog erg dun'

Bekladde expliciete Pridefoto's blijven als statement: 'Tolerantie nog erg dun'

112

13 juni 2022, 17:39

Er zijn opnieuw foto's van de rondreizende lhbti-tentoonstelling beklad. Dit gebeurde vorige maand ook al in Vlissingen. Pride Photo, de organisatie achter de expositie, noemt het een "klap in ons gezicht". Ze gaan de foto's vooralsnog niet door nieuwe exemplaren vervangen, omdat ze ermee een statement willen maken.

De foto's die beklad zijn behoren tot de meer expliciete van de expositie. Op een van de foto's is het geslachtsdeel van een transgender man te zien dat voor een deel bedekt wordt met een gouden lint. Ook op de andere bekladde foto's zijn naakte mannen te zien. Pride Photo gaat aangifte doen.

Een hoop werk te doen

"Het feit dat dit gebeurt, laat zien dat wij als organisatie nog heel hard nodig zijn", zegt voorzitter van Pride Photo Hein-Jan Keijzer tegen Hart van Nederland. "Je denkt dat er veel tolerantie is, maar dat blijkt nu dus toch erg dun te zijn. Er is nog een hoop werk te doen." Met de tentoonstelling willen ze juist mensen aan het denken zetten, om op die manier de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap te vergroten.

Of de bekladding daadwerkelijk gericht is tegen de LHBTI-gemeenschap is lastig te zeggen. "Het probleem is dat dit anoniem is. We weten niet waar dit vandaan komt en daardoor kunnen we ook niet met ze in gesprek", zegt de organisatie. "Maar het is een grote dreun, vooral voor de gemeenschap in Almere waar we al mee gepraat hebben. Er hangen overal regenboogvlaggen, maar als het expliciet wordt, mag het niet."

Ophef

Op Twitter leiden de foto's tot flinke ophef. Zowel voor- als tegenstanders laten van zich horen. "Niet normaal maken wat niet normaal is", schrijft 'Syllie'. Daarop doet 'ShebaZZZ' de suggestie om met een zwarte spuitbus 'deze spuit' weg te spuiten.

Juist een statement

De tentoonstelling staat in Almere tegenover het WTC-gebouw. Vorige week besloot burgemeester Ank Bijleveld al dat een van de foto's die nu beklad is, verplaatst moest worden omdat het het geslachtsdeel te zien is.

Of dat betekent dat ze de foto's gaan vervangen? Nu nog niet, aldus Keijzer, al wordt het wel overwogen. "We willen niet dat het een kat-en-muis-spel wordt en het elke keer opnieuw beklad wordt. Misschien laten we het zelfs wel gewoon staan op deze manier."

Door juist de bekladde foto's tentoon te stellen, kunnen ze ook laten zien dat er nog een lange weg te gaan is. "We kunnen hiermee juist een statement maken. En we willen ook niet zwichten voor de druk om de foto's te veranderen", besluit Keijzer. De tentoonstelling reist vanaf april tot en met januari door het hele land.

Beeld: Pride Photo

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.