Terug

Volg Hart van Nederland

De Toyota van Marjolijn werd twee keer gestolen van dezelfde parkeerplek: 'Het voelt zo oneerlijk'

112

19 jan 2023, 23:24

Autodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe. In totaal werden er in Nederland ruim 22.300 voertuigen gestolen, gemiddeld zo'n 21 procent meer dan in 2021. Vooral Toyota's blijken een populair doelwit.

Daar kan Marjolijn uit Eindhoven over meepraten. Haar auto - een Toyota - werd vorig jaar juni gestolen en vorige week zondag was het opnieuw raak. "Alle negatieve emoties die je kunt bedenken, heb ik gevoeld", zegt ze in gesprek met Hart van Nederland.

Volgens de politie gaan veel van de gestolen auto's naar het buitenland. "Het ligt er net aan welk type. Suv's gaan voornamelijk naar Afrikaanse landen, die worden verscheept met containers. Andere types worden verkocht voor de onderdelen", zegt een woordvoerder.

Dat beaamt Marjolijn, die gelukkig haar laatst gestolen auto onlangs weer in goede staat terugvond. "De meeste Toyota's worden gestolen vanwege hun katalysator. Ik verwacht dat we die van ons ook kwijt zijn, maar ik heb het nog niet goed kunnen zien."

Dezelfde parkeerplek

De teruggevonden auto van Marjolijn wordt nog onderzocht. Haar eerste ontvreemde vierwieler, die nota bene van dezelfde parkeerplek als de eerste werd gestolen, is echter nog spoorloos. Dat het twee keer misging met hetzelfde merk auto zet haar toch aan het denken. "Hij is betrouwbaar en betaalbaar, maar als-ie niet teruggevonden was, denk ik niet dat het een Toyota zou zijn geworden."

De angst zit er dan ook goed in bij Marjolijn. "Ik was gefrustreerd, boos, verdrietig. Het voelt zo oneerlijk, zeker omdat het de tweede keer was. Het voelt alsof we een stukje vrijheid kwijt waren. Natuurlijk is het maar blik en zijn er ergere dingen in de wereld. Maar je hebt er hard voor gewerkt en dan is-ie ineens weg."

Alarmsysteem

Om dergelijke autodiefstallen te voorkomen, geeft de politie wat tips. "Een alarmsysteem kan ze al afschrikken, maar is geen honderd procent beveiliging. Je kunt ook een slot om je versnellingsbak doen. Merkdealers weten precies welke maatregelen voor welk voertuig het beste passend zijn."

Ondanks de pech en de diefstallen, voelt Marjolijn zich toch nog veilig. "Gek genoeg wel. Ik weet ook dat er in dezelfde periode nog twee auto's in de wijk zijn gestolen. Ik denk dat er een bende actief is die loopt te azen op deze auto", zegt ze tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.