Terug

Volg Hart van Nederland

Zevenbergers mogen wijk vol asbest weer in, maar moeten daar wel blijven

112

16 dec 2022, 21:14

De aan huis gekluisterde bewoners in Zevenbergen wachten in spanning af wanneer ze de straat weer op kunnen. Vrijdag zat de wijk tijdelijk op slot, vanwege asbestgevaar. "Het was wel even schrikken vanmorgen", vertellen bewoners die binnen moesten blijven.

Bewoners van de wijk Bosselaar Zuid in het Brabantse Zevenbergen mogen de wijk weer in. In de nacht van donderdag op vrijdag werd de wijk afgesloten om verspreiding van asbest te voorkomen. De asbest kwam vrij nadat donderdag brand had gewoed in vier loodsen aan de Allensweg. Zo'n 350 huishoudens zijn daardoor getroffen. De gemeente adviseert bewoners dringend om binnen te blijven.

Daarnaast geldt ook het advies om huisdieren binnen te houden, of desnoods zo kort mogelijk uit te laten. Hierna is het van belang om de poten van het dier goed af te vegen. Als bewoners toch buiten komen, wordt er verzocht de schoenen buiten te laten staan. Ook wordt er geadviseerd om buiten zo min mogelijk aan te raken. Zo wordt er voorkomen dat er asbest mee naar binnen wordt genomen.

Hoe vol is de voorraadkast?

"Ik moest naar werk en de kinderen naar school brengen en toen kregen we te horen dat we thuis moesten blijven", vertelt buurtbewoner Barbara Dudok aan Hart van Nederland. Het weekend komt haar gezin wel door, geeft ze aan. "We hebben nog soepen hier, omdat we een cateringbedrijf hebben. Het wordt wel spannend omdat het snel donker is, en het gaat om een groot gebied."

Een bewoner die anoniem wil blijven laat aan Hart van Nederland weten gelukkig ook vanuit huis te kunnen werken. "Maar de boodschappen zijn wel een probleem. Het hele weekend doorkomen ga ik niet redden. Ik vraag me af hoe snel het wordt opgelost. Het wordt al vroeg donker, en we gaan het weekend in."

Rode lucht

Buurtgenoot Lisa Dirven ging donderdagavond nog even kijken bij de brand, die vier loodsen in de as legde. "We hoorden een enorme knal bij het avondeten. We dachten eerst dat het vuurwerk was. Toen zagen we dat de lucht helemaal rood was. We waren er eerder dan de brandweer."

Maar ook zij kreeg de volgende ochtend te horen dat ze binnen moet blijven. "Mijn dochter van 8 jaar kon niet naar school, want die is dicht. Ik werk zelf in een kinderopvang, die is ook gesloten. En mijn man werkt vandaag thuis. Toevallig hebben we net boodschappen gehaald. Maar het wc-papier is wel bijna op."

Schoonmaken

De gemeente is nog steeds bezig met een schoonmaakactie in de wijk. Ook komt er een wasstraat aan de Zuidrand om voertuigen schoon te maken. Uit metingen moet blijken of de hoeveelheid asbest die is vrijgekomen bij de brand schadelijk is. De getroffen bewoners krijgen het advies zelf niks schoon te maken rond het huis en vervoermiddelen zoals een auto of fiets niet te gebruiken. Ook wordt bewoners geadviseerd om hun hond zo kort mogelijk uit te laten en de poten af te vegen met een natte doek.

Het is niet bekend hoe lang het schoonmaken van de wijk nog duurt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.