Terug

Volg Hart van Nederland

Agent wordt niet vervolgd om 'trap tegen hoofd' coronademonstrant

Agent wordt niet vervolgd om 'trap tegen hoofd' coronademonstrant

112

13 apr 2022, 17:32

De politieagent die vorig jaar oktober een coronademonstrant in Den Haag tegen zijn hoofd zou hebben getrapt, wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt. Volgens justitie ging het om een zogenoemde 'duwtrap'.

De man uit Dordrecht deed op 31 oktober in Den Haag mee aan een onaangekondigd protest tegen het coronabeleid. Op het Joubertplantsoen in de wijk Transvaal maakte de politie een einde aan de onaangekondigde actie. De Dordtenaar zat op de grond toen een agent naar hem toeliep en met zijn voet de demonstrant hard raakte.

Een video van het incident op social media leidde tot verontwaardigde reacties. De Haagse politiechef Paul van Musscher liet daarna aan Hart van Nederland weten dat de aanhoudingen niet uit de lucht kwamen vallen. Volgens hem zocht de groep bewust de confrontatie. Ook hadden de arrestanten onder andere messen en knuppels bij zich.

'Duwtrap' tegen de borst

Na de vermeende mishandeling stelde het OM een onderzoek in. "Vanuit de hoek waarin het filmpje is gemaakt, zou je kunnen denken dat de man een schop tegen het hoofd krijgt", aldus uit. Uit een reconstructie door een bewegingsdeskundige is echter gebleken dat de man op zijn borst is geraakt.

De agent gaf volgens het OM een zogenoemde 'duwtrap', waar politiemensen op worden getraind. Een politietrainer heeft wel vastgesteld dat de agent in kwestie te veel kracht gebruikte bij de 'duwtrap'. Maar dat is volgens justitie "iets dat de politie disciplinair dient op te pakken". De agent wordt daarom niet verder vervolgd.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.