Terug

Volg Hart van Nederland

Mert maakte nieuwe aardbevingen in alle hevigheid mee: 'Het leek wel een film'

nieuws

21 feb 2023, 17:04

Turkije en Syrië zijn opnieuw opgeschrikt door meerdere aardbevingen van 6.4 en 5.8 op de schaal van Richter. Weer zijn er talloze doden en honderden gewonden te betreuren. De Nederlandse Mert Baglar was op het moment van de schokken in het rampgebied. Wat hij nu heeft meegemaakt valt wederom niet te bevatten.

"Het leek wel een film. Echt alles begon te bewegen", zegt Mert. "Het is alsof iemand aan je schouder zit te duwen en trekken, maar er zit niemand aan je. Het is gewoon de aardbodem." De chaos is onmiddellijk aanwezig in het toch al gehavende gebied. "Je ziet dingen stukvallen van het plafond of de muur." Zelf weet hij heelhuids te ontsnappen aan het vallende puin, "maar helaas is het niet vanzelfsprekend dat iedereen naar buiten wist te komen", stelt Mert triest.

Zijn eigen familie is gelukkig nog steeds lichamelijk ongedeerd, ook na de jongste aardbevingen. "Maar de mentale schade... dat zal maanden of jaren duren voordat ze dat kunnen verwerken."

Traumazorg

Mert is momenteel samen met Burak Uguz in de provincie Hatay. De vrienden, afkomstig uit Hengelo, waren afgereisd naar het gebied om familie te helpen, maar ook om traumazorg te geven aan de getroffen kinderen in het gebied. Wie die verhalen hoort, zal het nauwelijks drooghouden.

Mert: "Er kwam iemand naar mij toe die zei een jong kind te kennen die nu alle aardbevingen heeft meegemaakt. Die zei dat zijn kind heel stil was geworden en vroeg wat hij daarmee moest, of ik iets kan doen." Later op de dinsdag zal Mert naar het kind toegaan om hulp en een luisterend oor te bieden.

De tekst gaat verder onder de foto, die nog gemaakt is voor de meest recente aardschokken:

Mert met kindje in gesprek

Mert met kindje in gesprek

Mert en Burak houden een account op Instagram bij over de gebeurtenissen. "Ik probeer daar regelmatig updates op te plaatsen, zodat iedereen op de hoogte is", zegt Mert. "Graag wil ik iedereen vragen om dat in de gaten te houden, zodat ik mijn telefoon vrij kan houden voor telefoontjes met familieleden en de kinderen."

Dodental

Het dodental na de aardbeving van maandagavond in Turkije en Syrië loopt op. In Turkije zijn volgens de rampendienst (AFAD) bijna 300 mensen om het leven gekomen, in Syrië zijn het er ongeveer 500. Het Syrisch Observatorium, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie, zegt dat inwoners van bijvoorbeeld Aleppo in paniek van daken en balkons sprongen om zichzelf in veiligheid te brengen.

De beving met een kracht van 6.4 werd volgens AFAD drie minuten later opgevolgd door eentje met een kracht van 5.8. Daarna volgden zo'n negentig naschokken. Het gebied werd twee weken eerder getroffen door twee zware aardbevingen, die minstens 47.000 mensen het leven hebben gekost.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.