Terug

Volg Hart van Nederland

Murat maakte nieuwe, zware aardbeving Turkije mee: 'We kunnen alleen nog maar bidden'

Persoonlijke verhalen

20 feb 2023, 21:02

Twee weken na de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije is het Turks-Syrische grensgebied opnieuw getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.4. De Turks-Nederlandse Murat Tasci was ten tijde van de nieuwe beving niet ver van het getroffen gebied vandaan. "Alles is verwoest. We kunnen alleen nog maar bidden."

Enkele uren voor de nieuwe beving hielp Murat overlevenden nog met het zoeken naar hun eigendommen. "We waren de hele dag aan het werk in het eerder getroffen gebied en hielpen anderen om hun spullen uit ingestorte huizen te halen", vertelt hij maandagavond aan Hart van Nederland. "Het was bijna donker toen we besloten om morgen verder gaan. Dat is nu onmogelijk omdat huizen en gebouwen opnieuw en nog meer verzakt en verwoest zijn door de nieuwe aardbeving."

'We kunnen niets meer doen'

"We zijn op dit moment gelukkig veilig, omdat we op tijd wisten weg te komen. Maar puinruimen en het zoeken naar spullen is onmogelijk geworden", legt Murat uit. "We kunnen helemaal niets meer doen. We kunnen alleen nog maar bidden."

Het epicentrum van de beving lag 14 kilometer ten zuidwesten van Antakya, op zo'n 10 kilometer diepte, meldt EMSC. Volgens journalisten zou er sprake zijn van paniek in de Turkse stad van ruim 200.000 inwoners. Reddingswerkers rennen door de stofwolken om te controleren of mensen gewond zijn geraakt. Op sociale media delen mensen beelden van gebouwen die zijn ingestort, ook in de nabijgelegen stad Samandag.

'Ik heb enorm veel geluk gehad'

Murat heeft enorm veel geluk gehad, vertelt hij. "De gebouwen die nog niet verwoest waren zijn nu ook kapot gegaan. Ik heb enorm veel geluk gehad, want als ik iets verder in het gebied had gezeten, dan lag ik nu onder het puin".

Getuigen van persbureau Reuters zeggen dat de trillingen te voelen waren in Syrië, Egypte en Libanon. De Turkse noodhulpdienst AFAD meldt een aantal stevige naschokken in Hatay, de zwaarste met een kracht van 5.8. "We vragen onze burgers in de regio om weg te blijven van beschadigde gebouwen en de waarschuwingen van onze teams nauwgezet op te volgen", twitterde vicepresident Fuat Oktay.

Hatay is een van de zwaarst getroffen provincies van de eerdere aardbevingen. Zondag staakte Turkije de reddingswerkzaamheden in alle provincies, behalve Hatay en Kahramanmaras. De zwaarste aardbevingen van 6 februari hadden een kracht van 7.8 en 7.5. Sindsdien zijn er duizenden naschokken geweest.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.