Terug

Volg Hart van Nederland

Maker Pietje Bell hoort dinsdag of film uitgezonden mag worden na aanpassen leeftijdskeuring

nieuws

26 dec 2022, 12:55

Dinsdag wordt besloten of de kinderfilm Pietje Bell op zaterdag 31 december bij de NPO wordt uitgezonden of niet. Producent Dave Schram zegt dat maandag. De film staat ter discussie sinds de leeftijdskeuring van de film na twintig jaar is veranderd van 'alle leeftijden' in '12 jaar en ouder'.

De Kijkwijzer kreeg meerdere klachten dat kinderen angstig werden van bepaalde scenes in de film en daarom voldeed de oorspronkelijke classificatie volgen de Kijkwijzer niet meer aan de huidige richtlijnen. De familiefilm, over een Rotterdams straatschoffie dat avonturen beleeft, trok rond de kerstdagen van 2002 bijna een miljoen bezoekers naar de bioscopen.

Definitief besluit

Schram kreeg eerder een mail dat de NPO de film vanwege de nieuwe keuring uit de programmering van NPO3 had gehaald op oudejaarsdag. Later, op zaterdag, liet de NPO weten te onderzoeken of de film nog kan worden uitgezonden en zo ja, of er aanpassingen moeten worden gedaan. Volgens Schram zullen de NPO en KRO-NCRV dinsdag een definitief besluit nemen. De NPO was maandag onbereikbaar voor commentaar.

De NPO heeft als richtlijn dat er in de jeugdprogrammering geen producties worden uitgezonden die voor 12 jaar en ouder zijn gekeurd. Pietje Bell heeft nu dezelfde keuring als recente actiefilms als No Time To Die of Spider-Man: No Way Home.

Gedateerd systeem

Eerder noemde Schram de Kijkwijzer al "een volstrekt gedateerd systeem dat gemakkelijk te manipuleren is". Het gebeurt vaker dat een keuring van een film of programma op basis van één of twee klachten wordt aangepast. Schram wil als dat nodig is, wel scenes inkorten of weghalen als de NPO de film dan wel wil uitzenden.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.