Terug

Volg Hart van Nederland

Kwart van de vrouwen heeft ooit seksueel geweld meegemaakt

Kwart van de vrouwen heeft ooit seksueel geweld meegemaakt

nieuws

27 nov 2023, 06:57

Een kwart van de vrouwen en een op de twintig mannen heeft ooit te maken gehad met seksueel geweld. Dit maakt kennis instituut Rutgers maandag bekend in de Monitor Seksuele Gezondheid 2023, in samenwerking met het RIVM en het CBS. Een klein percentage mannen (6 procent) en vrouwen (2 procent) geeft aan wel eens seks te hebben gehad zonder zeker te weten of ze wel toestemming hadden.

Opvallend is dat het cijfer van het aantal vrouwen en mannen die te maken hebben gehad met seksueel geweld hetzelfde is als zes jaar geleden. Volgens Rutgers komt dit doordat er wordt gevraagd naar 'ooit seksueel geweld meegemaakt'.

Nick (36) werd op jonge leeftijd ook het slachtoffer van seksueel geweld:

Nick doorbreekt stilte: 'Als mannelijk misbruikslachtoffer niet serieus genomen'
2:29
Nick doorbreekt stilte: 'Als mannelijk misbruikslachtoffer niet serieus genomen'

Seksueel geweld is gedwongen worden tot seks of het moeten uitvoeren of ondergaan van seksuele handelingen tegen iemands wil in. Als ook zoenen en seksuele aanrakingen tegen de wil worden meegerekend, dan spreken we van fysieke seksuele grensoverschrijding. Ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen heeft dat weleens meegemaakt.

Agressief

Bijna de helft van de mensen die seksueel geweld meemaakten, liet verbaal of non-verbaal blijken dat ze het niet wilden. De ander reageerde hier in een derde van de gevallen op door boos of agressief te worden, geweld te gebruiken of daarmee te dreigen. Meestal reageerde de ander met doorgaan, aandringen of zeuren.

De andere helft sliep of was bewusteloos, durfde niet aan te geven dat het tegen de wil in was, verstijfde, of besefte niet goed dat ze geen seks wilde.

Toestemming vragen

“Dat mensen die dit overkomt het niet kenbaar maken of beseffen, betekent niet dat het geen seksueel geweld was of dat de schuld bij hen ligt. Iemand anders is tegen de wil over hun grens heen gegaan en er is geen expliciete toestemming gegeven. Dit maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om toestemming te vragen”, zegt Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij Rutgers.

Mogelijk is een deel van de plegers zich er niet van bewust dat ze een keer over iemands grens zijn gegaan. Dit gezien het grote aantal mensen dat seks had tegen de wil in en dit niet kon laten merken. Driekwart van de mannen en twee derde van de vrouwen geeft aan dat ze altijd checken of de ander ook seks wil. De voornaamste reden om dat niet te doen is: ‘Dat weet ik wel zonder dat te checken’.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.