Terug

Volg Hart van Nederland

Waterbedrijven slaan alarm: kwaliteit van ons drinkwater is in gevaar

Waterbedrijven slaan alarm: kwaliteit van ons drinkwater is in gevaar

nieuws

12 sep 2019, 08:53

De kwaliteit van ons water dat uit de kraan komt, is in gevaar. Het komt steeds vaker voor dat industriële stoffen, mest en medicijnresten drinkwaterbronnen vervuilen. Waterbedrijven luiden daarom de noodklok. Het grondwater, dat de bron is voor drinkwater, raakt op steeds grotere diepten en met meer stoffen verontreinigd. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het kennisinstituut van de drinkwatersector.  Naast medicijnresten en industriële stoffen vormen ook nitraat, bodemverontreinigingen en bestrijdingsmiddelen een gevaar. Volgens het kennisinstituut leidt deze ontwikkeling tot een waarschijnlijk onomkeerbare verslechtering van de grondwaterkwaliteit. De vereniging van drinkwaterbedrijven roept dan ook op tot nieuwe maatregelen en waarschuwt dat komende generaties problemen zullen krijgen als er nu niet snel actie wordt ondernomen.

Ook dreigend tekort aan drinkwater

Woensdag werd bekend dat rivierwaterbedrijven zich ook zorgen maken over de hoeveelheid beschikbaar drinkwater uit de Maas. Er wordt gevreesd dat de rivier in tijden van droogte te weinig drinkwater levert. Daardoor dreigt een drinkwatertekort voor vier miljoen Nederlanders te ontstaan. Lees ook: Waterbedrijven vrezen drinkwatertekort uit de Maas Droogtemaatregelen die door landen stroomopwaarts worden genomen verergeren de problemen. De Maas is namelijk niet alleen in Nederland een drinkwaterbron. Zo zijn ook drie miljoen Belgen afhankelijk van de rivier. Het aantal klanten groeit en hun waterbehoefte neemt bij warm weer sterk toe. De waterbedrijven pleiten daarom voor een grensoverschrijdend overleg over de Maas, om onder meer afspraken te maken over de waterverdeling tussen landen. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.