Terug

Volg Hart van Nederland

Bezorgde Ernst Kuipers: ziekenhuizen zoeken naar laatst beschikbare bed

Bezorgde Ernst Kuipers: ziekenhuizen zoeken naar laatst beschikbare bed

Milieu en Gezondheid

28 dec 2020, 17:11

Ernst Kuipers maakt zich zorgen over de de situatie in de Nederlandse ziekenhuizen. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verwacht dat de stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zeker tot begin januari doorzet. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt sneller dan verwacht. Ziekenhuizen behandelen momenteel al bijna 2600 mensen vanwege een coronabesmetting. Dat niveau zou volgens eerdere berekeningen pas op 31 december worden gehaald.

Laatste bedden

De nieuwe verwachting is dat het aantal opgenomen patiënten in de komende dagen stijgt naar 2700. "We gaan uitkomen boven de piek van de tweede golf. Op veel plekken zien we een sterke stijging, het is echt zoeken naar het laatste beschikbare bed," zegt Kuipers. De drukte in de ziekenhuizen is niet meer het probleem van bepaalde regio's, maar iets wat in heel Nederland speelt. Dat maakt het ook moeilijk om patiënten te spreiden, want ook in de andere regio's zijn nauwelijks bedden beschikbaar. "Nu zien we de grootste druk in Twente, Gelderland, de regio Zwolle en Noord-Holland." Lees ook: Van Dissel oordeelt hard: tweede coronagolf had voorkomen kunnen worden

Britse variant

Op Duitsland kan ook vrijwel geen beroep worden gedaan, want dat land heeft de handen vol aan de eigen patiënten. In de afgelopen dagen zijn zeven Nederlanders overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland. Kuipers hoopt dat het aantal positieve testen rap naar beneden zal gaan, maar hoe dan ook blijft de zware druk op de ziekenhuizen nog weken aan. Of het lukt om het aantal besmettingen terug te dringen, hangt ook af van de nieuwe 'Britse coronavariant' die in Nederland is opgedoken. Die is besmettelijker dan eerdere versies. Kuipers: "Als dat inderdaad zo is, is dat zorgelijk. Dat zou kunnen leiden tot een aanhoudend hoger aantal besmettingen." ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.