Terug

Volg Hart van Nederland

Korea-kenner: 'Dit is geen deal'

Politiek

12 juni 2018, 18:02

Het akkoord dat Trump en Kim hebben ondertekend "is geen deal", aldus de Leidse hoogleraar Korea-studies Remco Breuker. "Alles wat erin staat is al eerder gezegd en Noord-Korea heeft zich nog nooit aan de afspraken gehouden." De leider van Noord-Korea, Kim Jong Un, zegt akkoord te zijn met 'complete denuclearisatie' van het Koreaanse schiereiland. De Amerikaanse president Donald Trump heeft het land veiligheidsgaranties gegeven. De leiders hebben hun handtekening gezet onder een akkoord. Volgens Breuker is dit akkoord niets waard: "Deze papieren heb ik allemaal al eens eerder gezien, alles wat erin staat is al eerder gezegd en vaak ook steviger. Deze deal betekent niet zoveel."

Teleurgesteld "In het akkoord staat dat ze het hele Koreaanse schiereiland willen ontwapenen. Dat betekent in Noord-Korea dat iedereen die hier iets mee te maken heeft, ook moet ontwapenen - dus Amerika ook. En de kans dat dat gebeurt is nihil," zegt de Korea-kenner. "Ik heb geen deal gezien, ik heb alleen toezeggingen van Amerika gezien. Ik ben teleurgesteld in Trump, ik dacht dat hij met meer thuis zou komen met dit. Ik had verwacht dat er concretere afspraken zouden komen." Moorddadig regime Verhalen over Noord-Korea als vakantieland en de Nobelprijs van de Vrede voor Trump veegt Breuker dan ook direct van tafel: "Vergeet niet dat Kim Jong Un de leider is van een van de meest moorddadige regimes ter wereld. Een land met concentratiekampen, waar vrouwen gedwongen abortussen ondergaan. En daar staat Trump vrolijk mee te lachen." Geen oorlog Is er dan helemaal geen goed nieuws te melden? Jawel, zegt Remco Breuker, het feit dat er überhaupt wordt gepraat, betekent dat de oorlog tussen deze twee landen een stuk verder weg is. "En dat is ook voor Nederland goed nieuws."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.