Terug

Volg Hart van Nederland

Jonge wolfjes op de Veluwe

Dieren

19 juni 2019, 16:22

Er lopen zeker drie jonge wolven rond op de Veluwe. De drie behoren tot een nest waarin mogelijk vijf jongen zijn geboren. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat er in Nederland weer wolven in het wild zijn geboren, aldus de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer. Terreinbeheerders hebben de jonge wolven op video vastgelegd. Waar de wolfjes precies zijn gezien, wordt geheim gehouden zodat mensen niet naar de beesten op zoek gaan. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten roepen wandelaars ook op om het nest met rust te laten en niet over de Noord-Veluwe te gaan rondzwerven. Lees ook: Gelderland wil wolf en vee beschermen Wolvenkenners hielden al rekening met de komst van jonge wolven, aangezien er sinds begin dit jaar een wolvenpaar op de Noord-Veluwe woont. Op de Midden-Veluwe heeft zich een solitaire wolvin gevestigd. In de tijd dat wolvinnen vruchtbaar zijn, vond een boswachter van Natuurmonumenten druppels zogeheten oestrusbloed. Dinsdag maakten twee wandelaars foto's van de wolf die een reekalf greep. Natuurorganisatie Wolven in Nederland zei toen al dat het beest waarschijnlijk op prooi aan het jagen was voor zijn roedel. Toen de wolf de wandelaars opmerkte ging hij ervandoor. De wolven op de Veluwe hebben tot nu toe geen schapen of geiten gedood en voeden zich met wild. Lees ook: Eindelijk fotobewijs van wolvenpaar op Veluwe, kans op kleintjes aanwezig Volgens Wolven in Nederland zijn de welpen twee tot drie maanden oud. Ze zouden in april geboren zijn. Het is gebruikelijk dat jonge wolven de eerste maanden met de moeder in het nest blijven. Daarna gaan ze op onderzoek uit. In het tweede levensjaar verlaten jonge wolven hun nest om elders een eigen territorium af te bakenen. Daarbij kunnen ze honderden kilometers afleggen. De wolven die zich nu op de Veluwe hebben gevestigd zijn weggetrokken van roedels in Duitsland. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.