Terug

Volg Hart van Nederland

Hugo de Jonge trekt zich terug als lijsttrekker van het CDA

Hugo de Jonge trekt zich terug als lijsttrekker van het CDA

Politiek

10 dec 2020, 21:05

Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA. Hij wil zich volledig kunnen richten op het bestrijden van de coronacrisis en daar past het lijsttrekkerschap niet bij, aldus de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een verklaring. De Jonge combineert zijn rol als lijsttrekker sinds de zomer met zijn werk als minister van Volksgezondheid. Dat valt hem zwaar. "Van hard werken is nog nooit iemand minder geworden. Ik ben echter tot de conclusie gekomen dat ik niet beide verantwoordelijkheden ten volle kan waarmaken." Lees ook: De Jonge: we doen er alles aan om 4 januari te beginnen met vaccineren

Coronacrisis gaat voor

"De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de coronacrisis moet voorgaan. Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven", laat De Jonge weten. https://twitter.com/hugodejonge/status/1337123732125601794 De Jonge werd in juli gekozen tot politiek leider van de christendemocraten. Hij won de lijsttrekkersverkiezing nipt van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Het verschil was maar een paar honderd stemmen. Omtzigt werd daarna zijn 'running mate'. De partij wilde na de verkiezingen eenheid uitstralen, maar dat is er sindsdien niet echt van gekomen. Berichten over onmin binnen de partij bleven rondzingen.

Behoorlijk verlies

De partij zit nu met negentien zetels in de Tweede Kamer. Ondanks de enorme media-aandacht die De Jonge krijgt als coronaminister, blijft de regeringspartij in de peilingen op een behoorlijk verlies staan. Lees ook: CDA na onderzoek: uitslag lijsttrekkersverkiezing klopt, Hugo de Jonge winnaar De Jonge wilde van het CDA weer een middenpartij maken waarbij ook meer aandacht zou komen voor de steden. Het CDA heeft nu vooral veel macht op het platteland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.