Politiek

CDA na onderzoek: uitslag lijsttrekkersverkiezing klopt, Hugo de Jonge winnaar

Er zijn bij het onderzoek naar de interne, digitale lijsttrekkersverkiezing van het CDA geen onregelmatigheden aangetroffen die de uitslag hebben beïnvloed. Dat meldt de partij na onderzoek dat werd verricht door een extern bureau, nadat twijfels waren ontstaan over de rechtmatigheid. Volgens de partij is Hugo de Jonge de terechte winnaar.

Onder anderen de vrouw van tegenkandidaat Pieter Omtzigt meldde dat zij een berichtje kreeg waarin zij werd bedankt voor haar stem op De Jonge, terwijl zij naar eigen zeggen toch echt op haar man had gestemd. Omtzigt en staatssecretaris Mona Keijzer, die in een eerdere stemronde afviel, riepen op tot een onderzoek.

Lees ook: CDA laat lijsttrekkersverkiezing alsnog onderzoeken

Partijvoorzitter Rutger Ploum zegt dat de uitslag van de verkiezing hiermee “onomstotelijk” vaststaat. Dinsdag zei hij al tegen Nieuwsuur dat het lijsttrekkerschap van De Jonge vaststond, ondanks het toen nog lopende onderzoek.

Omtzigt verloor met 49,3 procent van de stemmen

Volgens Omtzigt is het “goed dat de partij dit door een extern bureau snel heeft laten uitzoeken en dat er geen grove onregelmatigheden aangetroffen zijn.” Daarmee is ook volgens hem de uitslag nogmaals bevestigd. Omtzigt verloor de verkiezing nipt met 49,3 procent van de stemmen.

ANP