Terug

Volg Hart van Nederland

Horeca is het wachten zat en gaat op 17 januari weer open, ook als dat niet mag

Horeca is het wachten zat en gaat op 17 januari weer open, ook als dat niet mag

Politiek

2 dec 2020, 14:57

Horecazaken in vijftig steden en regio's gaan op 17 januari weer open, zelfs als dat niet mag. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op. Ze zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog Onder andere in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabazen zich bij de actie aangesloten. Ondernemers in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen niet mee.

'Open of failliet gaan'

Het gaat om ondernemers in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De branchevereniging heeft in totaal ruim 230 afdelingen. Eerder riep voorzitter Robèr Willemsen zijn achterban nog op niet dwars te doen. KHN zal volgens hem nooit oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Lees ook: Horeca wil 600 miljoen euro extra van kabinet De horecaondernemers die opengaan zeggen wel dat KHN landelijk alles heeft gedaan om bij het kabinet de noodzaak voor steun aan te kaarten. Dat lukt echter niet voldoende, waardoor ze zich gedwongen voelen "zichzelf te redden". "Anders gaat 50 procent van de ondernemers in deze prachtige branche failliet", stelt Johan de Vos. De horecabaas uit Breda voert namens zijn collega's in de opstandige regio's het woord. "Er rest nu niets meer dan de keuze, opengaan of failliet gaan."

Kwaad bloed

De horeca moest tijdens de eerste lockdown van dit voorjaar al dicht en mocht in de zomer beperkt weer open. Sinds half oktober moesten zaken opnieuw de deuren sluiten, terwijl daar volgens de horecaondernemers niet genoeg steun vanuit de overheid tegenover staat. Dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vorige week terloops liet vallen dat cafés en restaurants vermoedelijk nog wel tot na half januari dicht moeten blijven, zette bovendien kwaad bloed bij in de branche. Lees ook: Deze versoepelingen laat het kabinet onderzoeken voor de feestdagen

Volgens de protocollen

De muitende KHN-afdelingen hebben bewust voor heropening in januari gekozen, omdat er vermoedelijk te veel drukte zou komen als ze met de feestdagen al open zouden gaan. "We willen voorkomen dat eventueel oplopende cijfers aan ons toe worden geschreven", zegt De Vos. Bij de heropening houden ze zich aan de protocollen voor veilige opening die de KHN eerder opstelde. "Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is." ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.