Terug

Volg Hart van Nederland

Deze honderdplussers zijn stokoud én kerngezond: wat is hun geheim?

nieuws

11 okt 2019, 19:27

Stokoud worden en ook nog eens kerngezond zijn, dat willen we allemaal wel. Wat daarvan het geheim is, wordt nu onderzocht. Wetenschappers volgen jarenlang een groep van honderdplussers en vandaag werden de vitale oudjes in het zonnetje gezet. Alzheimer-onderzoekers vieren feest met de honderdplussers om ze te bedanken voor de samenwerking. Omdat de groep van 43 'super-ouderen' nog hartstikke gezond is, zijn ze volgens de artsen ‘het neusje van de zalm’.

Onderzoek naar super-oudjes

De artsen willen maar al te graag weten hoe deze ouderen zo gezond zo oud zijn geworden. Ze doen onderzoek naar hun erfelijk materiaal. "We hebben ontdekt dat als je op je honderdste geen ziekte van Alzheimer hebt, je het ook niet meer krijgt. Deze ouderen worden dus heel fijn oud", aldus Henne Holstege, een van de artsen. Onderzoekers willen graag weten hoe het komt dat superoude mensen geen Alzheimer hebben gekregen. Ze zijn vooral benieuwd of het met hun levensstijl te maken heeft. "Als wij toch ooit kunnen ontdekken wat er nodig is om zo gezond deze mooie leeftijd te bereiken, dan is dat hun grootste gift. Om ze te bedanken voor de samenwerking, vieren we jaarlijks een feestje."

Honderdplussers

De honderdplussers verzamelden zich in Soest voor het feest. Het geheim om zo oud te worden? "Niet roken en niet drinken", denkt een meneer van 102. Dat geldt echter niet voor iedereen. "Ik heb erg gerookt. Meer dan een pakje per dag", geeft een mevrouw toe die ondanks het roken de 104 aantikt. Een andere mevrouw denkt dat ze haar hoge leeftijd te danken heeft aan het bewegen. "Bezig blijven, niet blijven zitten." "Deze mensen hebben net zo geleefd als andere mensen", aldus arts Holstege. "Met name een groot gedeelte van de mannen heeft gerookt. En hoe ze dan ondanks het roken toch de honderd hebben kunnen bereiken, zonder dementie? Dan ga je toch denken: dat erfelijk materiaal moet hen ergens beschermd hebben."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.