Terug

Volg Hart van Nederland

Hondentrimsalons boos om 'onterechte' sluiting: 'Het niet verzorgen van dieren is dierenmishandeling'

Dieren

27 dec 2020, 21:20

Hondentrimsalons moeten sluiten, want ze vallen volgens de overheid onder een 'publieke ruimte'. Het is een maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat vinden saloneigenaren totaal onterecht, zo staat in de vele mails die Hart van Nederland kreeg. Van een publieke ruimte is geen sprake, zo schrijven de saloneigenaren, het dier wordt aan de deur afgegeven en er komt verder niemand in de salon. Hondenverzorgers vrezen voor het dierenwelzijn. "Mensen onderschatten wat we doen", laat Jessica Kremer, eigenaar van een trimsalon Doggy Style in Hardenberg, weten. Lees ook: Gedumpte puppy's Louie en Charlie zoeken nieuw huisje

Dierenleed

"Naast dat het financieel heel vervelend is, is er vooral zorg om het dierenleed dat op deze manier ontstaat", vertelt Jessica Kremer. Naast het runnen van Doggy Style is ze ook verbonden aan de vakorganisatie van trimsalons: ABHB. "Mensen denken dat het vooral een beetje hondjes borstelen is, maar dat is het niet. We krijgen ook veel schrijnende gevallen binnen." "We staan in de eerste lijn met de dierenarts", legt Kremer uit. "Die verwijst door naar ons, mensen gaan soms onbedoeld de fout in met de verzorging van hun huisdier." Zo noemt ze vervilte vachten: "Dat kan zomaar ontstaan, soms is het binnen twee weken al raak." Lees ook: 'Extreme make-over' voor ernstig verwaarloosde hond

Onduidelijkheid

Toen de lockdown half december werd afgekondigd, mochten de hondentrimsalons in eerste instantie openblijven. Want ze zijn geen winkel, het is geen contactberoep en geen doorlooplocatie. "Maar er was veel onduidelijkheid bij de trimsalons." "Toen zijn we met deze vragen terug gegaan naar de overheid en is er bepaald dat we toch dicht moesten. En dat is krom", vindt Kremer. "Want uitlaatservices mogen wel en je dier naar een pension brengen mag ook. En wij moeten sluiten? Onlogisch. Op de website van de Rijksoverheid staat dat dierenmishandeling verboden is. Het niet verzorgen van dieren is dierenmishandeling. En dat is wat er nu gebeurt." De trimsalons moeten vooralsnog tot in ieder geval 19 januari gesloten blijven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.