Terug

Volg Hart van Nederland

Het hoge woord is eruit: circusolifant Buba mag in Nederland blijven

Het hoge woord is eruit: circusolifant Buba mag in Nederland blijven

Dieren

1 dec 2020, 16:52

Olifant Buba mag toch in Nederland blijven. Minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur) gaat een oproep van de Kamer uitvoeren en opvang voor het voormalige circusdier regelen. Dat meldt haar ministerie. "Het is een last van je schouder na vijf jaar strijden voor het belang van die olifant." Kevin van Geet, woordvoerder van circus Freiwald, laat aan Hart van Nederland weten dat ze "enorm opgelucht zijn". De Tweede Kamer stemde dinsdag met een ruime meerderheid voor een voorstel van de PVV om Buba in Nederland te laten blijven. Kamerlid Dion Graus (PVV) wilde een "Buba-waardig" verblijf in Nederland vinden waar ze "haar laatste jaren mag en kan genieten".

Ruim gesteund

De Tweede Kamer stemde dinsdag met een ruime meerderheid voor een voorstel van de PVV om Buba niet naar het buitenland te sturen. Kamerlid Dion Graus (PVV) wilde een "Buba-waardig" verblijf in Nederland vinden waar ze "haar laatste jaren mag en kan genieten". Ook een voorstel van CDA-Kamerleden Maurits von Martels en Martijn van Helvert om Buba bij de circusfamilie te laten blijven, als de familie dat wil, werd ruim gesteund.

Lees ook: ‘Circusolifant Buba moet naar olifantenopvang in Frankrijk’

PVV-Partijleider Geert Wilders noemt het "het beste nieuws van de dag". Buba is nu bij de circusfamilie en mag daar dus blijven. Dat betekent overigens niet dat het kabinet voor de zorg van de olifant gaat betalen. Daar is geen sprake van, laat het ministerie weten.

Nieuw onderkomen

De olifant heeft een nieuw onderkomen nodig. Wilde dieren mogen niet meer optreden in een circus, maar de circusfamilie Freiwald, wil Buba toch graag in Nederland houden. Minister Carola Schouten (Natuur) overwoog eerst nog de olifant naar Frankrijk te sturen, naar de olifantenopvang Elephant Haven. Schouten zocht de afgelopen tijd al voor de familie naar een onderkomen voor Buba wegens het verbod. Keven van Geet: "Het is een heel fijn idee dat de Kamer zo unaniem heeft gestemd en het is fijn om te zien dat het land zo achter ons staat." Van Geet laat weten dat Buba bij ze mag blijven, maar hoe dat eruit gaat zien is nog niet duidelijk. "We moeten kijken welke voorwaarden zitten aan de nieuwe ontheffing en hoe het financieel zit. Maar daar gaan we nu een plan voor uitwerken." Olifant Buba krijgt vanavond iets extra lekkers van de familie. "Ze wordt iedere dag verwend, maar vanavond krijgt ze extra fruit of iets anders dat ze lekker vindt."

Dierenrechtenorganisaties boos

Karen Soeters van dierenrechtenorganisatie House of Animals hekelt het besluit van de minister. "Buba moet bij circus blijven.. Wat een zwarte dag. Arme #Buba", reageert ze op Twitter. "Het woord van Schouten is niets waard, zo blijkt." Volgens Soeters is Elephant Haven een geschikte locatie voor Buba om te verblijven en had minister Schouten die opvang ook al goedgekeurd. https://twitter.com/KarenSoeters/status/1333783208047955974 Ook andere dierenorganisaties, waaronder Comité Dierennoodhulp, pleitten er eerder deze week voor om Buba naar de olifantenopvang in Frankrijk te sturen, in plaats van de dikhuid bij de circusfamilie Freiwald te laten blijven. Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland. ANP/ Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.