Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe vaak werd er in jouw gemeente aangifte gedaan van fietsendiefstal?

Hoe vaak werd er in jouw gemeente aangifte gedaan van fietsendiefstal?

112

16 mei 2018, 16:55

Steeds minder mensen doen aangifte van fietsendiefstal. Vorig jaar werd er bijna 79 duizend keer aangifte gedaan van een gestolen fiets, bijna ruim achttien procent minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit politiecijfers die LocalFocus van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft ontvangen. Sinds het hoogtepunt in 2014 is er een constante daling van het aantal aangiftes van fietsendiefstal. Het is lastig te zeggen of dat ook daadwerkelijk betekent dat er minder fietsen worden gestolen. De AVc betwijfelt dit. De stichting vermoedt dat dat de drempel om aangifte te doen hoger is geworden toen het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen als je online aangifte wilt doen. De politie acht de kans klein dat de aangiftebereidheid daardoor af is genomen. "Vrijwel iedereen heeft zo'n code omdat je het ook voor andere zaken nodig hebt," aldus een politiewoordvoerder. "Er is dus maar een hele kleine groep van bijvoorbeeld toeristen, die hierdoor afvalt."

Lokale kwestie

Het is volgens de politiewoordvoerder moeilijk een landelijke oorzaak te geven voor de afname van het aantal aangiftes. "Dit is voornamelijk een lokale kwestie. Gemeenten kunnen het hoog op de agenda hebben staan, waardoor in een bepaalde regio het aantal gestolen fietsen daadwerkelijk afneemt." Lees ook: Kinderen kunnen steeds minder vaak fietsen Voorbeelden van maatregelen die gemeenten en lokale politie-eenheden kunnen nemen om het aantal fietsendiefstallen terug te dringen zijn lokfietsen en voorlichting over het goed en veilig parkeren van fietsen. Sowieso doet lang niet iedereen aangifte. Volgens André Bouwman, woordvoerder van AVc, ligt het daadwerkelijke aantal fietsendiefstallen nog drie tot vier keer hoger. Al is dit lastig te controleren.

Meeste aangiften in Zuid-Holland en Utrecht

In de provincies Zuid-Holland en Utrecht werd relatief het vaakst aangifte gedaan van een gestolen fiets, ruim negentien keer per duizend inwoners. Landelijk gezien ligt dit aantal op 4,6 aangiftes per duizend inwoners. In de gemeente Delft werden de vorig jaar relatief de meeste fietsendiefstallen gemeld, bijna zestien per duizend inwoners. Enschede (12,7) en Utrecht (12,6) volgen op de lijst.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.