Terug

Volg Hart van Nederland

Helft van Chinese Nederlanders ervaart discriminatie: op straat en in openbaar vervoer

nieuws

18 mrt 2024, 09:35

'Ching Chang Chong', 'Sambal bij?' en 'Hanky Panky Shanghai', het zijn slechts enkele voorbeelden die mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische achtergrond naar hun hoofd geslingerd krijgen. Uit recent onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat ruim een op de drie mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische achtergrond "zonder twijfel" discriminatie heeft ervaren in Nederland. Onder mensen met een Chinese achtergrond is dat nog vaker: ruim de helft van hen heeft recent discriminatie meegemaakt.

In opdracht van het ministerie onderzochten de Universiteit van Amsterdam en Fontys Hogeschool de mate waarin Nederlanders met een (Zuid-)Oost-Aziatische achtergrond te maken hebben met discriminatie.

Het is voor het eerst dat uitgebreid onderzoek is gedaan naar het ervaren van discriminatie onder deze groep. Eerdere onderzoeken richtten zich vaak op discriminatie van mensen met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse achtergrond.

Op straat en in het openbaar vervoer

Mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische achtergrond werden vaak niet meegenomen in onderzoeken. Nu blijkt dat ze vooral op straat of in het openbaar vervoer worden geconfronteerd met racistisch of discriminerend gedrag. Vooral mensen die worden aangezien als Chinees, terwijl sommigen helemaal geen Chinese achtergrond hebben, worden uitgescholden of nageroepen.

Mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische achtergrond geven aan meer discriminatie te ervaren sinds de coronacrisis.

De discriminatie leidt tot "verdriet, boosheid en frustratie", concluderen de onderzoekers. Mensen die discriminatie ervaren, voelen zich psychisch en fysiek minder gezond. Ook voelen ze zich minder betrokken bij de Nederlandse samenleving, en vertrouwen ze Nederlandse autoriteiten over het algemeen minder als gevolg van de discriminatie.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.