Terug

Volg Hart van Nederland

Groep woningzoekende jongeren verdubbeld sinds 2015

nieuws

21 dec 2022, 09:33

De woningcrisis hakt erin onder jonge Nederlanders. De groep jongeren die op zoek is naar een nieuwe woning, maar die niet kan vinden is in de afgelopen zes jaar verdubbeld. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat vorig jaar 11 procent van plan was om te verkassen, tegenover 5 procent in 2015.

Ongeveer 1 op de 8 jongeren in een sociale huurwoning die wil verhuizen is het nog niet gelukt een passende woning te vinden. Bij jongeren met een koopwoning is dat getal een stuk lager: 1 op de 28. Volgens het CBS is betaalbare particuliere huur een stuk minder toegankelijk geworden. Dit komt omdat woningcorporaties de afgelopen jaren amper woningen hebben bijgebouwd.

Verhuiswens

Meer dan de helft van alle Nederlandse jongeren heeft de wens om te verhuizen, al verschilt dit percentage heel erg per regio. In Groningen is het percentage het hoogste: meer dan 70 procent wil binnen twee jaar een nieuwe plek. Aan de andere kant van het land is dat percentage het laagste. 55 procent van de Zeeuwse jongeren hebben die verhuiswens.

Het CBS analyseerde voor het onderzoek cijfers van het WoonOnderzoek Nederland, een onderzoek dat iedere drie jaar wordt gedaan door diezelfde instantie samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Woonbond noemt de uitkomsten en analyse van het onderzoek een bevestiging van de grote gevolgen van de woningcrisis die momenteel in Nederland heerst.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.