Terug

Volg Hart van Nederland

Giftige stoffen gevonden op rozijnen die in supermarkten worden verkocht

Giftige stoffen gevonden op rozijnen die in supermarkten worden verkocht

nieuws

8 dec 2022, 14:50

Rozijnen die in Nederlandse supermarkten te koop zijn, bevatten bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn. Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch donderdag.

Het gaat om rozijnen die worden verkocht bij Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. Foodwatch bekeek de testresultaten van 34 monsters die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2021 van rozijnen nam. Op die manier konden ze controleren op welke rozijnen bestrijdingsmiddelen zaten en op welke niet. Op achttien rozijnenmonsters werden resten gevonden van verschillende pesticiden die in Europa verboden zijn.

Biologische rozijnen

Ook op biologische rozijnen werden resten van gifstoffen gevonden, terwijl dat verboden is. Om het label biologisch te krijgen, mag er tijdens de kweek namelijk geen gebruik worden gemaakt van vergif.

"Het kan zijn dat de rozijnen foutief gelabeld zijn", aldus een woordvoerder van Foodwatch. De waakhond heeft er ook een andere mogelijke verklaring voor, "bijvoorbeeld dat een paar rozijnen in een verkeerde bak zijn beland." Toch adviseert Foodwatch om wel biologische rozijnen te eten. Deze zijn namelijk "vele malen schoner" dan de gewone rozijnen.

Foodwatch eist dat de NVWA ingrijpt. Vorig jaar vond de waakhond ook al bestrijdingsmiddelen op rozijnen die in Nederlandse supermarkten worden verkocht.

De NVWA heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen en komen later met een reactie.

Beeld: Pixabay

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.