Terug

Volg Hart van Nederland

Wintertijd verstoort slaapritme van kinderen, wat kun je doen?

Milieu en Gezondheid

29 okt 2022, 10:41

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in. Klokslag 03.00 uur gaat de klok een uur terug en krijgen we dus 60 minuten slaap cadeau. Voor kinderen, of eigenlijk ook hun ouders, is dat extra uurtje alleen niet zo'n pretje. De wisseling verstoort het nachtritme en het kan wel dagen duren voordat je kind weer normaal slaapt.

Volgens kinderslaapcoach Susanne Willekes moeten ouder en kinderen echt wennen aan de tijdsverandering. "Je moet sowieso rekenen op wat 'off-days' en moet begrijpen dat kindjes de eerste paar dagen wat vermoeider zullen zijn en dat dat ritme een beetje zoek lijkt", legt ze uit. Volgens Willekes kan het zelfs voor sommige peuters een paar weken duren voordat ze gewend zijn aan de nieuwe klok.

Normaal ritme

De makkelijkste methode is volgens de slaapexpert om te doen alsof er niets veranderd is. "Gewoon direct mee gaan met de nieuwe klok. Breng je kind dus zaterdag op het normale tijdstip naar bed en haal het kind de volgende ochtend niet eerder uit bed. Probeer het dus even lang als normaal in bed te houden. Mocht je kind toch onverhoopt eerder wakker zijn, bijvoorbeeld een uur, haal dit uur dan stapsgewijs in. Bijvoorbeeld een kwartier later eten dan de oude tijd en na vier dagen is het uur weer rechtgezet."

Ook kan naar buiten gaan helpen. "Neem je kind op tijd mee naar buiten voor meer zonlicht, wat ervoor zorgt dat in slaap vallen en langer en beter slapen in de nacht weer makkelijker wordt", aldus Willekes.

Tijd om af te schaffen

Al langere tijd is het een terugkomende vraag of de zomer- en wintertijd moet worden afgeschaft. Als het aan slaapcoach Willekes ligt is de overschakeling achterhaald en onhandig. "Ik ben voor afschaffing. Het tijdverschil verstoort tweemaal per jaar het slaapritme."

Een groot deel van de Nederlanders is het met haar eens. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat bijna twee derde, zo'n 65 procent, ook zou willen dat de zomer- en wintertijden worden afgeschaft.

Foto: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.