Terug

Volg Hart van Nederland

Komt er een nieuwe naam voor apenpokken? 'Huidige naam is discriminerend'

Milieu en Gezondheid

15 juni 2022, 20:12

Het apenpokkenvirus dat nu rondwaart in veel westerse landen moet dringend een andere naam krijgen, vindt een groep wetenschappers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat weten dat experts momenteel bezig zijn met het bedenken van een nieuwe benaming.

Dertig wetenschappers vanuit de hele wereld schreven vorige week in een brief dat de huidige naam discriminerend en stigmatiserend is. Ze betogen dat uitbraken van virus tot nu toe weliswaar vooral in West- en Centraal-Afrika waren, maar dat de huidige verspreiding geen duidelijk verband met Afrika heeft, maar dat de naam wel die indruk wekt.

'Link met Afrika discriminerend'

Door telkens te spreken over het apenpokkenvirus wordt voortdurend verwezen naar het virus als Afrikaans-zijnde en dat is zowel onnauwkeurig als discriminerend, stellen de experts. Het bewijs hiervoor zien ze in het gebruik van foto's in de media waarop voornamelijk Afrikaanse patiënten te zien zijn.

Virologe Marion Koopman staat op zich positief tegenover een andere benaming. "Ik ben niet voor stigmatiserende namen", zegt ze in een reactie tegen Hart van Nederland. "Maar het zit hem denk ik meer in de mensen die ermee aan de haal gaan en het gebruiken tegen een bevolkingsgroep. Dat is het feitelijke probleem, daar moet je hard tegen ingaan."

Maar welke naam dan wél?

De Internationale Commissie voor de Taxonomie van Virussen (ICTV) gaat over (nieuwe) benamingen van virussen. De onderzoekers doen in hun brief een suggestie voor een alternatieve naam voor apenpokken: de wetenschappelijke term hMPXV A.1. "Het zou maar zo eens kunnen dat die nieuwe naam doorgevoerd gaat worden", aldus Koopmans.

Toch vraagt de hoogleraar virologie aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit zich af of die nieuwe naam dat het probleem rond discriminatie en stigmatisering daadwerkelijk zal verhelpen. "MKPX - de afkorting van monkeypox (apenpokken in het Engels, red.) - zoals de wetenschappers het nu noemen, verandert natuurlijk de naam niet."

'Verandering kan jaren gaan duren'

Bovendien is zo'n verandering een kwestie van een lange adem, weet Koopmans. "Ik kan je zeggen: het eens worden over een naam van een virus, daar kan jaren over gedaan worden." En als apenpokken eenmaal een nieuwe naam hebben, duurt ook de inburgering lang. "Gaat het dan allemaal met terugwerkende kracht veranderd worden?", vraagt ze zich af.

Bovenstaande video was eerder te zien bij HLF8

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.