Terug

Volg Hart van Nederland

Lidewij kreeg ziekte van Lyme: 'Check je lichaam, bij mij kwam de diagnose te laat'

Lidewij kreeg ziekte van Lyme: 'Check je lichaam, bij mij kwam de diagnose te laat'

Milieu en Gezondheid

25 apr 2022, 20:24

Met het mooie weer van de afgelopen tijd liggen de teken weer op de loer. Eén beet kan een leven flink overhoop halen en daarom begint maandag de Week van de teek, om mensen bewust te maken hoe belangrijk het is om jezelf te checken. "Ik ben doodziek."

Ieder jaar worden anderhalf miljoen Nederlanders gebeten door een teek. De meesten worden niet ziek, maar toch krijgen jaarlijks 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Ook Lidewij Boeken liep de ziekte op en leeft elke dag met de gevolgen hiervan, vertelt ze aan Hart van Nederland. "Als ik mijn gezondheid vergelijk met een gezond iemand, ben ik doodziek."

Lidewij heeft al van jongs af aan last van klachten: spieruitval, krachtverlies, zenuwpijn en zelfs epileptische aanvallen. Pas tien jaar geleden werd duidelijk wat haar mankeerde: neuroborreliose, een ernstige vorm van de ziekte van Lyme. "Die diagnose kwam jaren te laat", stelt ze. "Daarom heeft het al veel in mijn lichaam kunnen aantasten."

Rode kringen en/of dikke gewrichten

In haar jeugd is Lidewij meerdere keren gebeten door een teek, ze kan daarom niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om jezelf regelmatig te checken. Ook Michelle Klouwens, infectioloog bij Amsterdam UMC, roept op om goed je lichaam te controleren op tekenbeten na een wandeling in de natuur. Want hoe eerder de beet wordt ontdekt, hoe beter.

"Een teek moet een tijdje vastgehecht aan de huid zitten, zo'n één tot twee dagen, voordat de ziekte overgebracht kan worden in je bloedbaan", legt Klouwens uit. Het eerste signaal dat het foute boel is, is vaak een rode kring op je huid. "Maar de bacterie kan ook in een gewricht gaan zitten, met bijvoorbeeld een dikke knie of enkel tot gevolg", aldus de arts.

Nieuw vaccin tegen ziekte van Lyme?

De klachten die bij de ziekte van Lyme horen zijn bepaald geen pretje, blijkt ook uit het verhaal van Lidewij. "Ik heb een tijd alleen maar in bed kunnen liggen, ik kon zelfs niet alleen naar het toilet." De afgelopen jaren onderging ze verschillende behandelingen, onder meer in Duitsland en Amerika. "Het gaat beter, maar ik zie mezelf niet 100 procent beter worden."

Alle reden dus om een besmetting te voorkomen. Momenteel loopt er een studie naar een mogelijk vaccin tegen de ziekte van Lyme. Het is de bedoeling om de eerste vrijwilligers na de zomer in te enten. Onderzoekster Klouwens roept mensen daarom op om zich aan te melden: "Ben je veel in het groen te vinden, bijvoorbeeld vanwege je werk? Meld je dan!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.