Terug

Volg Hart van Nederland

Wat te doen als je door het ijs zakt? 'Het is echt heel erg koud'

Milieu en Gezondheid

6 jan 2024, 23:32

Omwikkeld met een warmtedeken bibberen twee jonge meiden nog na. "Het is echt heel erg koud", zeggen ze. Ze waren zaterdag aanwezig bij de training ijszwemmen in het Limburgse Panningen. "Het kost ook veel moeite om het bad ín te gaan", lachen ze.

Er staat ons een ijskoude week te wachten met een aantal dagen onder de nul graden. En dat betekent dat we weer kunnen schaatsen. Maar wordt het ijs wel dik genoeg voor het schaatsen? Wat moet je doen als je onverhoopt onder het ijs terecht komt? Om echt voorbereid te zijn moet je het eigenlijk een keer ervaren dacht de Reddingsbrigade Peel en Maas.

In het zwembad in Panningen kunnen mensen ervaren hoe het is om onder het 'ijs' terecht te komen en wat je moet doen als je in een wak valt. Reddingsbrigade Peel en Maas organiseert zaterdagmiddag een programma waar iedereen kan ervaren hoe het is en wat je vooral moet doen als je onder het ijs terecht komt.

Zeil over het water

Doormiddel van een groot zeil, dat over een deel van het zwembad wordt getrokken, kan er gesimuleerd worden hoe het is als je onder het ijs terecht komt. "Je moet gelijk zoeken naar de donkere plekken, daar zitten de openingen", legt trainer Robert Smits uit. "Het is vooral de taak om rustig te blijven mocht het je gebeuren. In paniek vergeten mensen dat."

Ook wordt er geleerd wat je het beste kunt doen als je als omstander ziet dat er iemand in het water ligt. "Je moet dan een menselijke ketting vormen om zo rustig de persoon te bereiken die in het wak ligt. Zeker zelf niet op het ijs gaan lopen. Rondom een wak kan het ijs minder sterk zijn en verder afbreken."

Koud buitenzwembad

In een verwarmd zwembad leren wat je moet doen als je in het ijskoude water valt is natuurlijk wel een verschilletje. Daarom kan er ook in een speciaal gemaakt 'buitenbad' realistischer getraind worden met wat je moet doen.

"Strek altijd beide armen uit als je door het ijs zakt", vertelt Ilona Gielen van de Reddingsbrigade. "Zo kun jij je in ieder geval vasthouden aan de zijkanten van het wak. Dan kom je niet onder het ijs terecht. Daarna probeer je het ijs op te rollen. Probeer niet jezelf op te trekken aan de randen. Op die manier brokkelt het ijs mogelijk verder af en wordt het wak groter."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.