Terug

Volg Hart van Nederland

Vrouwen laten steeds vaker hun eicellen invriezen: '1,5 jaar op wachtlijst gestaan'

Milieu en Gezondheid

1 mrt 2024, 16:17

De Nederlandse vrouw begint steeds later met kinderen om verschillende redenen. Ook het invriezen van eicellen wordt steeds populairder, merken artsen van vruchtbaarheidsklinieken.

Marieke Schoonenberg, medisch directeur en gynaecoloog bij Nij Geertgen in Elsendorp, merkt dat er een nieuwe beweging gaande is van vrouwen die hun eicellen laten invriezen.

Veel dertigers en veertigers willen eerst gaan voor carrière of hebben simpelweg (nog) niet de juiste partner gevonden, blijkt uit ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Nederland moeder wordt, is in elk geval ouder dan 30 jaar. Dat is zo’n 6 jaar ouder dan 40 jaar geleden.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Wachtlijst

Hoe ouder de vrouw, hoe kleiner de kans is dat een kindje krijgen lukt. Om die reden liet ook de 34-jarige Amsterdamse Adinda Karperien haar eicellen invriezen. Zij is niet de enige: "In de randstad is het nog drukker. Ik heb 1,5 jaar op de wachtlijst gestaan."

Onverwachts werd Karperien na twee lange relaties weer single: "Ik heb twee lange relaties gehad, een van 8 jaar en een van 2 jaar. Ik heb niet veel geluk gehad. In mijn laatste relatie was mijn vriend ontrouw. Dat zette me echt aan het denken, dat iemand die een veilige basis kan bieden lastig te vinden kan zijn", legt Karperien uit.

En de Amsterdamse heeft echt een kinderwens. "Na de eerste breakup begon ik na te denken over mijn kinderwens en besloot ik mezelf op de wachtlijst te zetten. Ik moet zeggen dat ik wel nog steeds gekke reacties krijg, voor mijn gevoel is het nog steeds niet heel bespreekbaar", vertelt Karperien.

Het invriezen van eicellen is ingewikkeld. Patiënten beginnen twee tot vier weken voor de punctie met hormooninjecties, waardoor meerdere eiblaasjes tegelijk kunnen groeien. Als de eicellen rijp zijn, worden ze via een punctie uit de eierstokken gehaald en ingevroren in het lab. Het duurt meestal twee tot drie rondes om genoeg eicellen te verzamelen voor een goede kans op zwangerschap.

Het kost ongeveer 3700 euro per ronde. Zo'n zeven grote internationale bedrijven, waaronder Google en LinkedIn, vergoeden het invriezen van eicellen voor hun werknemers in Nederland.

In de video hierboven zie je precies hoe het invriezen van eicellen werkt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.