Terug

Volg Hart van Nederland

'Verblinding grote ergernis voor merendeel Nederlandse weggebruikers'

Milieu en Gezondheid

25 jan 2024, 15:07

Veel verkeersdeelnemers ergeren zich aan verblindende voertuigverlichting. Dat meldt de ANWB op basis van een onderzoek onder ruim 13.000 Nederlandse weggebruikers. Bijna 80 procent van de ondervraagden zegt geregeld of altijd te worden verblind.

Ze noemen als boosdoeners groot licht (76 procent), dimlicht (65 procent) en zelfs fietsverlichting (39 procent). Van de ondervraagden vindt 20 procent de verblinding ondraaglijk en 71 procent zegt het storend te vinden.

Wegkijken en met je ogen knijpen

Maar wat kan je doen als een tegenligger met groot of te felle lichten op je afkomt rijden Wegkijken is de meest genoemde reactie (76 procent), gevolgd door knijpen met de ogen (60 procent) of recht in de lichtbron blijven kijken (10 procent). Daardoor is alles rondom de lichtbron vaak niet meer goed te zien.

Na verblinding doen ogen er tot 9 seconden over om weer goed te kunnen zien, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. De ergernis over verblinding in het verkeer is gelijkelijk verdeeld over jongere en oudere weggebruikers, zegt een woordvoerder.

Enquête

Aan het onderzoek, dat niet representatief is voor de hele Nederlandse bevolking, deden 13.640 Nederlandse weggebruikers mee. Ze reageerden op een oproep in het ledenblad De Kampioen, via de website of vanuit het ANWB-ledenpanel. De mobiliteitsvereniging heeft de enquête opgezet omdat ze benieuwd was "hoe dit leeft in Nederland".

Ledlampen en verkeerd afstellen

De belangrijkste oorzaak van voertuigverblinding is dat moderne koplampen van vaak nieuwere auto's feller zijn door het kleiner worden van ledlampen en dat de lichtstralen rechtstreeks op de weg geprojecteerd worden in plaats van door spiegelreflectie, aldus de ANWB.

De ANWB en zusterclubs in andere Europese landen zijn al langer in gesprek met autofabrikanten over het aanpassen van lampenunits en vragen nu ook de Europese Commissie om regelgeving voor veilige autoverlichting.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.