Terug

Volg Hart van Nederland

Toon (32) en Janne (26) kochten boerderij mét de vorige bewoner, zijn nu mantelzorgers

Milieu en Gezondheid

10 nov 2021, 22:50

Bijna tien procent van de mantelzorgers in Nederland voelt zich zwaar belast. In ons land zijn dat al zo'n 460.000 mensen bij wie het water aan de lippen staat. De komend jaren zal de vraag naar mantelzorgers verder blijven toenemen, net als de werkdruk, zo is de verwachting. "Het zijn echt onzichtbare helden", vindt MantelzorgNL.

"Er wordt steeds meer gevraagd van de mantelzorger. Door de druk op de zorg krijgen deze mensen er veel meer taken bij en er zijn voorbeelden van mantelzorgers die voor twee mensen zorgen. Dat is heel erg intensief", zegt Fleur Kusters van MantelzorgNL. Die organisatie vraagt woensdag op de Dag van de Mantelzorg aandacht voor het probleem. Ook worden mantelzorgers in het zonnetje gezet.

Huis kopen inclusief bewoner

Twee bijzondere mantelzorgers zijn Toon (32) en Janne (26) uit het Brabantse Oirschot. Het stel kocht in 2017 een monumentale boerderij en daarbij ook de mantelzorg over van de oorspronkelijke bewoner, de toen 80-jarige Doy. De boerenzoon werd geboren in de woning en is er nooit meer weggegaan. Hij trouwde nooit en kreeg ook geen kinderen.

Toon kent Doy al sinds hij klein was, want hij het achterneefje van Doy en opgegroeid in een boerderij op enkele honderden meters van Doy's boerderij. Toons moeder verzorgde de moeder van Doy tot aan het dood en nu is Toon van plan hetzelfde te doen voor haar zoon. "Mijn moeder verzorgde zijn moeder tot die stierf, dat deed ze naast haar werk in de zorg. Het was als vanzelfsprekend. Doy daarentegen deed dan wel eens wat klusjes bij ons thuis, zo hielpen we elkaar."

"Eigenlijk doen we nu precies hetzelfde. Doy woont bij ons op het erf in 't schot, een oude stal die we tot mantelzorgwoning hebben verbouwd. Wij houden hem in de gaten en helpen hem waar nodig is. Aan de andere kant helpt hij ons ook. Laatst paste hij nog op onze dochter van 7 maanden. Het doel van ons allemaal is om Doy minimaal 100 jaar te laten worden dus laten we hopen dat we zo nog lang door kunnen gaan."

Alles op camera vastgelegd

Het verhaal van Toon, Janne en Doy was voor documentairemaaksters Inge Guffens en Eva Zwart zo bijzonder dat ze er een film van maakte. "In 2017 voerden we de eerste gesprekken, daarna hebben we twee jaar gedraaid", legt Guffens uit. "We hebben alles gevolgd. Toon en Janne zijn nog aan het verbouwen en Doy woont nu anderhalf jaar in zijn nieuwe huis. Ik vind het prachtig om te zien hoe ze met elkaar omgaan. Het is een wederkerig proces. Zij hebben een waakfunctie, hij helpt hen andersom ook."

Guffens en Zwart doen de komende periode meerdere theaters aan met hun film over de bijzondere mantelzorgers. Op de Dag van de Mantelzorg worden er in heel het land activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd, zoals een gratis filmbezoek, een high tea of een verwenpakket. Daarnaast rijken veel gemeenten een mantelzorgwaardering uit.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.