Terug

Volg Hart van Nederland

Sterke stijging infecties met vleesetende bacterie door coronamaatregelen

Milieu en Gezondheid

28 jan 2023, 23:42

Artsen zien een sterke stijging van het aantal infecties veroorzaakt door vleesetende bacteriën. De grote wonden beslaan geregeld een heel been of een borstkas. Bij brandwondencentrum Beverwijk is het aantal patiënten met zulke ernstige wondinfecties in een jaar tijd verviervoudigd, en dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Aram van Jaarsveld weet hoe het is om deze bacterie te krijgen. Een obstacle run veranderde voor hem in een nachtmerrie. In september 2014 stootte hij zich aan een paaltje in de modder. Nog geen 24 uur later lag hij met een vleesetende bacterie op de operatietafel en raakte Aram in levensgevaar. "Ik had een klein wondje en die hebben ze dichtgemaakt. Maar op de weg naar huis ben ik al gestopt. De pijn was zo hevig. De artsen wilden eerst mijn been redden, maar toen moest mijn gehele lichaam worden gered. Dat is ook tegen mijn toenmalige vriendin verteld."

Door een oplettende arts werden de symptomen van een necrotiserende wekedeleninfectie herkend, kon zijn been worden behouden en zijn leven worden gered.

Komt overal voor

De vleesetende bacterie die Van Jaarsveld opliep is niet zeldzaam. Het kan volgens Annebeth de Vries, kinder- en brandwondenchirurg iedereen overkomen. "Het is eigenlijk een bacterie die overal voorkomt en die je niet per se ziek maakt. In sommige gevallen verspreidt het zich onderhuids waardoor de patiënt ernstig ziek wordt."

"Het feit dat het nu meer voorkomt, komt ook omdat we ons minder hebben blootgesteld door de coronamaatregelen. Daardoor vlamt het nu meer op", legt Jaco Suijker, onderzoeker van de Nederlandse Brandwondenstichting uit.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.