Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds minder mensen doen mee aan bevolkingsonderzoeken: 'Het is een marteling'

Milieu en Gezondheid

27 nov 2023, 23:04

Bevolkingsonderzoeken. De een draait z'n hand er niet voor om, de ander vindt het een verschrikking. Wanneer de brief op de mat valt voor onderzoek naar darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker verscheuren sommigen deze direct. Zo ook Marjolein Staal: "Ik weet dat ik speel met mijn eigen gezondheid."

Dat het niet de slimste keuze is, daar is Marjolein zich zeker bewust van. Toch heeft ze de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker al tot twee keer toe verscheurd. "Ik vind die eendenbek gewoon simpelweg heel eng en een vreselijk ding", vertelt ze aan Hart van Nederland. Haar baarmoeder is verdraaid waardoor een eendenbek inbrengen voor haar helemaal onprettig is.

De drempel om te gaan ligt bij Marjolein heel hoog. "Door het niet te doen ben ik mij er ook zeer bewust van dat het ook risico's met zich mee neemt." Door het onderzoek te mijden kan de kankersoort mogelijk pas in een later stadium worden ontdekt. "Maar het feit dat ik het te beangstigend vind om die test te laten doen weegt toch zwaarder dan het risico."

Zorgelijk

Marjolein is niet de enige die de bevolkingsonderzoeken vermijdt. Het RIVM dat steeds minder mensen mee willen doen met het bevolkingsonderzoek. Een zorgelijke trend.

"Het onderzoek zorgt er voor dat de kankersoort in een vroeg stadium kan worden opgespoord. Het niet meedoen aan zo'n onderzoek betekent dat het niet gevonden wordt", zegt een woordvoerder van het RIVM tegen Hart van Nederland. "Pas als je later klachten krijgt, dan ga je checken en dan is het misschien al veel erger dan nodig geweest. Met zo'n bevolkingsonderzoek kunnen we het veel sneller opsporen en sneller ingrijpen."

Overslaan

Bijna een op de vijf Nederlanders (19 procent) geeft aan dat ze maar op sommige of op helemaal geen uitnodigingen voor een bevolkingsonderzoek in te gaan. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 3308 deelnemers van Hart van Nederland-panel. Mannen slaan vooral het onderzoek naar darmkanker over (70 procent), vrouwen het onderzoek naar baarmoederhalskanker (68 procent).

Bijna een kwart geeft aan het onderzoek te mijden omdat ze het pijnlijk of onprettig vinden. Mannen zeggen dat ze zich gezond voelen en daarom geen noodzaak zien om onderzocht te worden (25 procent). Ook vinden veel mensen het simpelweg teveel gedoe.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.