Terug

Volg Hart van Nederland

Vaccinaties tegen apenpokken van start: 'Dan weet je dat je veilig bent'

Milieu en Gezondheid

25 juli 2022, 23:04

Het aantal besmettingen van het apenpokkenvirus in Nederland is opgelopen tot boven de 800. Om te voorkomen dat nog meer mensen ziek worden starten de GGD's in Amsterdam en Den Haag vandaag met het vaccineren van mensen in de risicogroepen. Dit gaat vooral om mannen die seks hebben met mannen.

In totaal komen ongeveer 32.000 mensen in Nederland in aanmerking voor de prik. Een van hen is Thimo uit Den Haag. Hij vindt dat apenpokken erg worden onderschat en kan niet wachten tot hij de uitnodiging voor een prik ook binnen heeft. "Ik behoor tot een risicoroep. Ik ben een man die met mannen seks heeft en krijg PrEP medicijn dat je kan nemen om geen hiv te krijgen, om hiv tegen te gaan."

"Ik zal er niet dood van gaan, maar als ik een vaccinatie kan krijgen en mocht ik apenpokken krijgen en het er voor zorgt dat ik het niet erg krijg, dan denk ik waarom niet?"

Geen grote zorgen

Dat het aantal besmettingen de laatste weken in een razend tempo oploopt, zorgt er nog niet voor dat er grote zorgen zijn bij de Nederlanders. Bij de meeste feestende mannen op de Tilburgse kermis is er nog geen angst voor het virus. "Je moet genieten van het leven en zorgen zijn voor morgen", vertelt een feestganger aan Hart van Nederland. Wel wil hij benadrukken om 'altijd jezelf in de gaten te houden'.

Een andere man op de kermis zegt: "Gebruik je heldere verstand." Hij maakt zich dan ook een beetje zorgen, en wil zich graag laten vaccineren. "Dan weet je gewoon dat je veilig bent." Ook een andere feestganger doet het sinds het virus is opgedoken voorzichtiger aan en laat zich graag vaccineren.

Het vaccineren geldt niet alleen voor een bepaalde groep. "Ook andere mensen kunnen het virus oplopen", benadrukt Kuipers. De uitgenodigde mensen krijgen nu een eerste inenting, en vier weken later een tweede prik.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.