Terug

Volg Hart van Nederland

Spoedeisende hulp in Meppel blijft 's nachts dicht vanwege tekort aan dokters

Milieu en Gezondheid

27 jan 2023, 10:19

De spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Meppel sluit in elk geval in februari en maart 's nachts de deuren. Het lukt niet om de hulppost open te houden in de nacht, vanwege "een tijdelijk tekort aan arts-assistenten", laat het ziekenhuis weten.

"We zien helaas dat het aantal beschikbare arts-assistenten landelijk op dit moment laag is, waardoor we te maken hebben met een tekort aan dokters", aldus bestuurder van het ziekenhuis Ina Kuper. "Wij hebben er daarom voor gekozen in de nacht, als er weinig patiënten zijn, de spoedzorg anders in te richten." Dat betekent dat patiënten vanaf 21.00 uur 's avonds in spoedeisende gevallen naar een ander ziekenhuis moeten.

Uitwijken naar Zwolle

De patiënten zullen over het algemeen doorgestuurd worden naar het Isala in Zwolle. Volgens het ziekenhuis zijn over de werkwijze "goede afspraken gemaakt met huisartsen, andere ziekenhuizen en ambulancediensten".

Isala gaat ervan uit dat de noodgreep tijdelijk is. "We werken er hard aan om de spoedzorg in Meppel zo snel mogelijk ook ’s nachts weer aan te kunnen bieden."

Te weinig SEH-artsen

David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), noemt het besluit van Isala "een teken aan de wand". De toegankelijkheid van de spoedeisende zorg staat onder druk, meent hij.

Afgelopen zomer en najaar moest de spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer ook voor langere tijd dicht vanwege een tekort aan personeel. De problemen spelen landelijk en ontstaan doordat er te weinig SEH-artsen worden opgeleid, aldus Baden. Daardoor zijn er meer arts-assistenten nodig om de zorg te kunnen leveren. Arts-assistenten zijn dokters die niet zijn gespecialiseerd.

De laatste jaren is het moeilijker om arts-assistenten te vinden die in het ziekenhuis willen werken. Dat zou het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld de hoge werkdruk, zegt Baden, maar ook doordat ze minder makkelijk in opleiding tot specialist kunnen komen. "Dit zorgt op verschillende plekken in ziekenhuizen voor tekorten en nu ook op de SEH."

Baden hoopt "dat het tij gaat keren", maar een oplossing is volgens hem nog niet snel in zicht. Het zogenoemde Capaciteitsorgaan adviseert de zorg en de overheid over het aantal zorgmedewerkers dat Nederland nodig heeft. Onlangs stelde het orgaan dat meer mensen moeten worden toegelaten tot medische opleidingen. Maar dat advies kwam er niet voor de SEH-opleiding, zegt Baden. "Dus als de politiek niet anders besluit, komen er niet meer opleidingsplekken bij op de SEH's", zegt hij.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.