Terug

Volg Hart van Nederland

'Speciale testruimtes bij GGD voor apenpokken', vrees voor versnelling uitbraak

Milieu en Gezondheid

5 juli 2022, 08:44

GGD'en in de grote steden hebben de laatste weken aparte ruimtes ingericht waar mensen zich kunnen laten testen op het apenpokkenvirus. Ook liggen er plannen klaar voor verdere opschaling, meldt BNR na een rondgang langs een aantal gezondheidsdiensten.

In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven zijn inmiddels aparte testruimtes met gescheiden wachtruimtes ingericht, waar mensen zich soms ook kunnen laten vaccineren tegen apenpokken. In Utrecht zijn er geen gescheiden kamers, maar is er wel een apart spreekuur voor apenpokken.

De gezondheidsdiensten in de grote steden geven hiermee gehoor aan de richtlijn van het RIVM die eind mei werd bijgewerkt. Daarin worden GGD'en geadviseerd om het contact met mensen die langskomen om zich te laten testen op apenpokken tot een minimum te beperken om zo besmettingen op testlocaties zo veel mogelijk te voorkomen.

Vrees voor versnelling uitbraak

De snelheid waarmee het apenpokkenvirus zich in Nederland verspreidt, neemt ondertussen toe. De aandoening is tot nu toe bij 352 mensen vastgesteld, meldde het RIVM maandag. Vergeleken met vorige week donderdag zijn er 64 nieuwe gevallen aan het licht gekomen en die toename is aanzienlijk hoger dan de stijging in de afgelopen weken.

Voor zover bekend wordt het virus vooral vastgesteld bij mannen die seks hebben met mannen. Het RIVM waarschuwde daarom eerder al dat de uitbraak van apenpokken mogelijk nog verder kan versnellen door verschillende lhbti-evenementen. De komende tijd worden onder meer 'Roze Maandag' op de Tilburgse kermis en Pride Amsterdam gehouden.

'Iedereen kan apenpokken krijgen'

Gezondheidsdiensten benadrukken tegelijkertijd dat iedereen apenpokken kan oplopen na nauw contact met iemand die is besmet. Zo is het virus recent voor het eerst vastgesteld bij een kind "in de basisschoolleeftijd" in Nederland, aldus het RIVM Eerder waren er al besmettingen onder kinderen vastgesteld in het buitenland.

Het apenpokkenvirus komt normaal vooral voor in bepaalde delen van Afrika, maar is de laatste maanden aan een wereldwijde opmars bezig. Het is heel besmettelijk, maar de ziekte verloopt bij de meeste mensen vrij mild. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen, waaronder blaasjes op de huid, meestal weer.

Bovenstaande video was eerder te zien bij HLF8

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.