Terug

Volg Hart van Nederland

Snacken op de vrijmarkt niet zo veilig als gedacht: 'Kip bewaard op 13 graden'

Milieu en Gezondheid

27 apr 2024, 17:29

Mensen verkopen met Koningsdag niet alleen spullen. Er staan ook genoeg mensen die broodjes worst, hamburgers of andere lekkernijen verkopen. Maar dat snacken op Koningsdag is niet zo veilig als we denken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag namelijk 25 waarschuwingen gegeven bij voedselcontroles.

Daarnaast heeft de NVWA ook een boete uitgedeeld aan mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. Die boete kan tussen de 525 en 1050 euro liggen.

Eerder waarschuwde Voedingsdeskundige Wieke van der Vossen al op de gevaren van de snacks op de vrijmarkten. De video daarover zie je bovenaan dit artikel.

Het aantal waarschuwingen ligt volgens een woordvoerder van de NVWA 'redelijk in lijn' met eerdere jaren. De meeste waarschuwingen gingen naar mensen die bederfelijk voedsel niet op de juiste temperatuur bewaarde. "Een verkoper bewaarde bijvoorbeeld kip op 13 graden, terwijl dat maximaal 7 graden mag zijn."

Vapes, tabak en tachtig controles

In totaal werden zaterdag zo'n tachtig controles door heel het land uitgevoerd door twintig inspecteurs. Op verschillende locaties is de verkoop van vooral salades en rauw vlees stilgelegd. Ook werd dit jaar veel gecontroleerd op de verkoop van tabak en vapes met smaakjes aan jongeren. Volgens de woordvoerder zijn dit jaar opvallend veel waarschuwingen gegeven aan particulieren.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.