Terug

Volg Hart van Nederland

Remko heeft asbestkanker en is blij met nieuwe Kankeratlas: 'Maakt probleem inzichtelijk'

Milieu en Gezondheid

17 jan 2023, 22:38

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland in kaart gebracht in de zogeheten Nederlandse Kankeratlas. Daarmee wil het kankercentrum inzichtelijk maken hoe vaak bepaalde kankersoorten ergens voorkomen, gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kregen.

Remko Meddeler (50) uit Hengelo kreeg acht jaar geleden de diagnose mesothelioom, oftewel asbestkanker. In de Kankeratlas is te zien dat deze vorm van kanker in sommige gebieden van Twente relatief vaak voorkomt.

Dat heeft voor een groot deel te maken met de asbestfabriek Eternit die jarenlang in die omgeving asbest heeft geproduceerd. Vaak worden oudere mensen getroffen door deze vorm van kanker, en de meeste patiënten met deze diagnose overlijden vaak binnen een jaar. Remko kan het nog steeds navertellen.

Niet verrast door diagnose

Per regio kan de Kankeratlas aangeven of het aantal diagnoses van een bepaalde kankersoort hoger, lager of gelijk is aan het Nederlandse gemiddelde. Remko vindt het goed dat de atlas er is, ook al vindt hij hem niet verrassend: "Het is bekend dat er bepaalde hotspots in Nederland zijn waar veel vaker asbestkanker voorkomt. Rondom de fabrieken van Eternit in Goor en Limburg zie je dat de diagnose vaker wordt gesteld. Het is belangrijk om het probleem hiermee inzichtelijk te maken", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Zelf heeft Remko nooit in Goor gewoond, waar tot 1993 asbest werd geproduceerd. Hij weet dus niet precies hoe hij besmet kon raken. "Ik was verrast door de diagnose. Maar de mensen van het Instituut Asbestslachtoffers waren niet verrast. Ik kom uit Twente en de kans dat ik hier een keer asbest heb ingeademd is groter dan in andere delen van Nederland."

Slachtoffervereniging

Meddeler praat lovend over de vrijwilligers van de slachtoffervereniging. "Mensen daar zijn dag en nacht bezig om andere gedupeerden te helpen en aandacht te vragen voor de ziekte. Het is belangrijk dat hier aandacht voor blijft komen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.