Terug

Volg Hart van Nederland

Pakje sigaretten straks 47 euro? 1 op 3 rokers betaalt het lachend

Milieu en Gezondheid

3 juni 2022, 17:40

Ook sigaretten worden straks onbetaalbaar. Om sigaretten kopen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, liggen er plannen klaar om de prijs van een pakje peuken stapsgewijs op te laten lopen naar 30 tot 47 euro. Zou jij meer dan 40 euro betalen voor een pakje peuken? Of zou je dan stoppen met roken?

Van de 3.500 respondenten uit het Hart van Nederland-panel die aangaven te roken, zegt 51 procent alsnog te stoppen als een pakje sigaretten 47 euro kost. Maar voor 34 procent van de rokende respondenten is een dergelijke prijsverhoging géén reden om de peuk voorgoed uit te drukken. "Echte rokers kun je toch niet stoppen", laat een van hen weten.

Hart op de Tong

Voor onze nieuwe YouTube-serie Hart op de Tong peilen we de mening van Nederland over deze kwestie. Wat zou je ervan vinden als een pakje peuken straks meer dan 40 euro kost, stop je dan met roken? We vragen het online aan ons panel, thuis en op straat.

Bekijk de video hieronder. De tekst gaat verder na de video.

Betutteling

Of een geleidelijke prijsverhoging ook de beste manier is, valt nog te bezien. 53 procent noemt de maatregeling 'betutteling'. Veel respondenten stellen dat het beter zou zijn om de prijsverhoging in één keer door te voeren, in plaats van in kleine stapjes. Een andere veelgehoorde optie volgens hen is het verbieden van sigaretten.

Accijns op sigaretten

Een groot deel van de prijs van sigaretten bestaat uit accijns. Mocht de overheid de verkoop van sigaretten verbieden, dan vrezen respondenten een gat in de staatskas. "Als iedereen stopt met roken zullen andere dingen meer belast gaan worden om het accijnsverlies te compenseren", voorspelt een respondent. Of dat echt zo is, is onduidelijk.

Een ander is het juist om die reden oneens met een mogelijk totaalverbod: "Ik vind een hogere accijns op rookwaren en andere ongezonde producten een goede aanvulling voor de Nederlandse schatkist."

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.