Terug

Volg Hart van Nederland

'Ouderen steeds vaker onderkoeld en ernstig verzwakt in ziekenhuis na valpartij'

'Ouderen steeds vaker onderkoeld en ernstig verzwakt in ziekenhuis na valpartij'

Milieu en Gezondheid

13 jan 2023, 09:32

Steeds vaker belanden ouderen met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis na een valpartij. Ouderen liggen na een val soms urenlang op de grond. Ze kunnen geen alarm slaan en worden daardoor pas laat ontdekt.

Het aantal kwetsbare ouderen dat na een val met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis belandt is groter dan vóór de coronacrisis. "Vorige week zondag had ik wel vijf patiënten hiermee op de afdeling liggen", vertelt klinisch geriater Esther Cornegé-Blokland in het AD.

De meeste ouderen die na een val ernstig verzwakt op spoedeisende hulp belanden, hebben een klein sociaal netwerk. Sommigen zijn niet in beeld bij zorgverleners. Bij andere gevallen kan het voorkomen dat de thuiszorg pas uren na de val een bezoek brengt aan de patiënt.

Oorzaken

De valpartijen hebben meestal een onderliggende oorzaak. Zo kunnen ouderen hun evenwicht verliezen door een ontsteking of verkeerd medicijngebruik. En dat valt weer te wijten aan het vastlopende zorgsysteem, stelt klinisch geriater Annemijn Elskamp.

"We hadden bijvoorbeeld iemand die net uit het ziekenhuis kwam en vier keer per dag thuiszorg moest krijgen, maar dat was te snel teruggebracht naar twee keer per dag. Daardoor had ze haar medicijnen niet goed gebruikt", zegt ze tegen de krant.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.