Terug

Volg Hart van Nederland

'Online verkoop van dit populaire afslankmiddel moet verboden worden'

Milieu en Gezondheid

5 jan 2024, 15:01

Het middel Ozempic is in een paar jaar bijzonder populair geworden bij sterren en influencers. Hoewel het eigenlijk voor mensen met diabetes type 2 is bedoeld om te helpen afvallen en het alleen op recept te verkrijgen is, kun je het ook online bestellen. Het gebruik ervan is echter niet zonder gevaren, en dus vindt een meerderheid van het Hart van Nederland-panel dat er korte metten mee gemaakt moet worden.

Een prik en je honger verdwijnt een paar dagen lang. Dat is de aantrekkingskracht voor veel BN'ers en Hollywoodsterren om dit diabetesmedicijn te nemen. Wereldwijd gebruiken zo'n 20 miljoen mensen die medicatie inmiddels, zowel voor legitieme gezondheidsredenen maar sommigen ook puur om gewicht te verliezen door hun honger te stillen.

Maar experts waarschuwen tegen het gebruik, onder meer vanwege de ernstige bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree en oogbeschadiging. Ook onderzoekt het Europees Geneesmiddelenagentschap het verband tussen het gebruik van dit middel en zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging.

Verbod

Daarom vindt 59 procent van de deelnemers aan het panelonderzoek dat de online verkoop zonder recept verboden zou moeten worden. 33 procent vindt van niet, deels omdat mensen het niet handhaafbaar vinden (9 procent), maar voor een belangrijk deel ook omdat mensen zelf het middel zouden willen gebruiken.

Zo geeft 14 procent van de panelleden aan een middel als Ozempic wel te willen overwegen of al te gebruiken. 78 procent zou dat pertinent niet doen, en 8 procent weet het niet.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.