Terug

Volg Hart van Nederland

Mensen met ondergewicht en morbide obesitas hebben vaak dezelfde mentale problematiek

Milieu en Gezondheid

26 mrt 2023, 12:45

Het hebben van ondergewicht of morbide obesitas lijkt vaak tot vergelijkbare mentale problematiek te leiden, zo blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland. Zo voelen beide groepen zich ongeveer even vaak depressief, denken ze even vaak na over zelfdoding en kijken ze even negatief tegen hun eigen leven aan.

Mensen met gezond gewicht, overgewicht of obesitas hebben op alle punten een positievere blik op het leven. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3.886 mensen. Bij deze groepen is 60 tot 66 procent in zijn algemeenheid tevreden met hun leven, terwijl die bij slechts 46 procent van de mensen met ondergewicht en morbide obesitas zo is.

Vaker zelfmoordgedachten

Mensen met ondergewicht (34 procent) of morbide obesitas (39 procent) voelen zich veel vaker geregeld depressief dan mensen met gezond gewicht (13 procent) of matig overgewicht (16 procent). Ze hebben twee keer zo vaak een gebrek aan zelfvertrouwen, en ook faalangst komt twee keer zo vaak voor. En het leidt ruim drie keer vaker tot nadenken over zelfdoding: 26 procent van de mensen met ondergewicht en morbide obesitas tegenover 8 procent bij mensen met gezond gewicht of matig overgewicht. Bij mensen met obesitas ligt dit op 13 procent.

Ook in algemenere zin hebben mensen met ondergewicht of morbide obesitas te maken met meer uitdagingen. 34 om 38 procent van de mensen met ondergewicht, respectievelijk morbide obesitas maakt zich zorgen om hun financiële situatie, terwijl dit op 19 procent ligt bij mensen met gezond gewicht of matig overgewicht. Mensen met ondergewicht en obesitas gaan minder graag om met mensen en hebben ook minder vertrouwen in anderen. Zo zegt 10 procent van hen te denken dat de meeste mensen een goede inborst hebben, bijna half zoveel als mensen die gezond of matig overgewicht hebben.

Alyssa veranderde van een gepest meisje op school naar een zelfverzekerde vrouw die meedingt naar de titel Miss Curve Nederland:

Van gepest meisje naar zelfverzekerde curvy vrouw: Allysa in finale Miss Curve verkiezing
1:13
Van gepest meisje naar zelfverzekerde curvy vrouw: Allysa in finale Miss Curve verkiezing

Stigma

De cijfers tonen aan dat er een sterke correlatie is tussen de mentale gezondheid van mensen met ondergewicht en morbide obesitas. Het verschil ten opzichte van mensen met gezond gewicht, matig overwicht of obesitas is opvallend. Hiervoor zijn veel verschillende oorzaken voor, zowel door de sociaaleconomische achtergrond van mensen als vanuit een breder stigma in de samenleving. Ook draagt pesten bij aan een verminderd zelfbeeld, met meer mentale problematiek tot gevolg.

Volgens Patricia Bolwerk van 'Stop Pesten NU' is het daarom erg belangrijk om mensen met ondergewicht of overgewicht nooit te veroordelen. "Je helpt de situatie niet. Het is alleen maar een bevestiging dat je niet goed genoeg zou zijn. Je kan beter empathisch zijn van 'je bent mooi als mens'."

Die boodschap lijkt bij een groot deel van de samenleving wel aan te komen. Gevraagd hoe of mensen kijken naar de ontwikkeling dat de media en modellenwereld mensen met overgewicht positiever in beeld brengen, is 66 procent het hiermee eens. 23 procent van de mensen, veelal mensen met een HBO- of WO- opleiding, staan hier wel kritisch tegenover.

In het onderzoek van het Hart van Nederland-panel werd gevraagd naar de BMI-waarde van de deelnemers. We vroegen mensen hun eigen BMI te berekenen. 2,7 procent van hen heeft ondergewicht, 42,9 procent een gezond gewicht, 35,4 procent matig overgewicht, 9,8 procent obesitas en 2,8 procent morbide obesitas. Dat komt ongeveer overeen met cijfers van het CBS. 6,4 procent wilde geen antwoord geven op de vraag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.