Terug

Volg Hart van Nederland

Nog geen extra maatregelen nodig vanwege volle kinder-ic's

Milieu en Gezondheid

27 dec 2022, 21:48

Het is voorlopig niet nodig om landelijk extra maatregelen te nemen op de afdelingen voor intensive care voor kinderen. Het is daar druk maar beheersbaar. Dat is volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de uitkomst van een overleg dat de academische ziekenhuizen dinsdag met elkaar hebben gehad.

De drukte in de ziekenhuizen komt onder meer door het RS-virus, dat vooral bij jonge baby's tot grote benauwdheid kan leiden. De beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) meldde maandag dat de kinder-ic's helemaal vol liggen.

"Geen paniek"

Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, bevestigde dinsdag al dat de afdelingen het druk hebben, "maar er is geen sprake van paniek". Het UMC Utrecht herkent het beeld dat Illy schetst, zegt een woordvoerster. "Op onze kinderic's is gewoon nog plek."

Goede samenwerking

In het UMGC is de situatie wel ernstiger dan andere jaren, maar de kinder-ic's kunnen het nog aan door goede samenwerking met andere ziekenhuizen. Zo kan een kind dat genoeg is opgeknapt worden overgeplaatst van de ic naar een verpleegafdeling in een regulier ziekenhuis. 16- en 17-jarigen worden soms ondergebracht op ic's voor volwassenen. "Dat zorgt voor extra lucht", legt een woordvoerder uit. Sommige planbare operaties, zoals orgaantransplantaties, kunnen worden uitgesteld.

Volgens kinderarts Illy is de de situatie niet ongewoon voor het RS-seizoen. De drukte op de kinder-ic's is op dit moment vergelijkbaar met die in 2018 en 2019. Het enige bijzondere is dat de piek zich normaal in januari afspeelt, nu al in december. "Maar er zijn tot nu toe voldoende bedden. We kunnen het aan." Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.