Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuwe regels moeten je volgend jaar beter beschermen tegen onveilige producten

Nieuwe regels moeten je volgend jaar beter beschermen tegen onveilige producten

Milieu en Gezondheid

26 mei 2023, 13:01

Alle producten die in Nederland worden verkocht moeten vanaf eind 2024 een in de EU gevestigde fabrikant of aansprakelijk persoon van de verkoper hebben. Dit staat in nieuwe EU-regels over productveiligheid en komt in Nederland in de Warenwet te staan, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vrijdag.

De nieuwe regels moeten consumenten beter beschermen tegen onveilige of illegale spullen, zoals producten die brandgevaarlijk zijn of schadelijk voor de gezondheid. Momenteel voldoen niet alle online in Nederland verkochte producten aan dezelfde eisen, omdat buiten EU-landen niet overal dezelfde regels voor productveiligheid gelden.

"We moeten ondeugdelijke producten uit niet-EU landen via zogenoemde directe import weren", aldus minister Adriaanse in een verklaring.

Recht halen bij verkoper

Daarnaast zouden consumenten met de nieuwe regels makkelijker hun recht kunnen halen bij de verkoper, wanneer er een probleem is met het gekochte product. Nu zou het soms lastig zijn om contact te leggen met verkopers uit landen van buiten de EU.

De nieuwe regels gaan gelden voor producten die te koop zijn in fysieke winkels en op onlineplatforms. In Nederland zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht houden op de regels die gelden vanaf 14 december 2024.

Bovenstaand beeld is een foto van de Consumentenbond, die mensen wil waarschuwen voor onveilige kinderwagens Puck Billy en Qute Q-Shopper.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.