Terug

Volg Hart van Nederland

Muriel startte petitie voor pijnloos borstkankeronderzoek: 'Nu is het een martelgang'

Milieu en Gezondheid

27 mrt 2023, 11:24

"Een martelgang", noemt initiatiefneemster Muriel van der Draaij-van der Veen (51) het bevolkingsonderzoek borstkanker en daarom pleit ze voor een pijnloos alternatief. Ze startte petitie om genoeg handtekeningen te verzamelen om het duidelijk te maken dat er een alternatief moet komen. En met succes; op het moment van schrijven vinden ruim 92.000 ondertekenaars dat het tijd is voor een alternatief voor het 'pijnlijke' onderzoek. Dinsdag overhandigt Muriel het voorstel aan de Tweede Kamer.

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee à drie jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Zachtaardig gaat het daar niet aan toe.

De borsten worden tussen twee sterke platen platgedrukt, zodat er een röntgenfoto kan worden gemaakt. De borsten kunnen weken na het onderzoek nog pijnlijk en beurs aanvoelen en vrouwen schamen zich om te praten over het verdriet dat erbij komt kijken.

Huilbuien en blauwe plekken

Sommige vrouwen zien om die reden af van de vrijwillige screening. Ook Muriel had deze twijfels toen ze voor het eerst werd uitgenodigd voor het onderzoek. "Ik heb het onderzoek nooit ondergaan en vroeg aan andere vrouwen wat hun ervaringen waren", vertelt Muriel aan Linda. "Ik had wel eens gehoord dat het pijnlijk is, maar nu hoorde ik dingen over huilbuien buiten de borstenbus, blauwe plekken en pijnlijke borsten. Het lijkt wel een taboe, dit had ik nog niet eerder gehoord."

Er zijn namelijk andere mogelijkheden om borstkanker op te sporen. Muriel ging zelf op onderzoek uit en stuitte op de drukgestuurde mammografie. Bij deze methode wordt er minder druk uitgeoefend en is er minder pijn.

"Een paar ziekenhuizen gebruiken de andere methode al en ik zou graag willen dat die in alle onderzoekscentra van Bevolkingsonderzoek Nederland wordt ingezet", vertelt Mauriel. Ook wil de initiatiefneemster dat vrouwen 'sowieso meer informatie krijgen over de alternatieven'.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.