Terug

Volg Hart van Nederland

Lage inkomens kunnen binnenkort gratis menstruatieproducten krijgen

Milieu en Gezondheid

6 dec 2022, 14:50

Er is een Kamermeerderheid die wil dat menstruatieproducten voor mensen met een laag inkomen gratis worden. Een voorstel van D66, Volt en PvdA krijgt voldoende steun. In Nederland kunnen één op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leven soms geen maandverband of tampons aanschaffen.

Wie zonder menstruatieartikelen zit, kan "soms niet naar school, werk of andere activiteiten", valt te lezen in de motie. Het kan ook tot gezondheidsproblemen leiden als naar ongeschikte alternatieven gegrepen wordt, zoals wc-papier of kranten. "Maar menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals", aldus D66.

De Kamer wil dat het in ieder geval voor de minima geregeld moet worden dat zulke producten "gratis en laagdrempelig" beschikbaar gesteld worden. Als het aan Volt ligt gaat het nog een stapje verder: tampons en maandverband zouden voor iedereen helemaal gratis moeten worden.

Belemmerend

Ook minister Schouten voor Armoedebeleid is voorstander van het voorstel. Volgens de bewindsvrouw werkt zogeheten menstruatiearmoede heel belemmerend, vooral voor jonge vrouwen. "Als ze die producten niet meer kunnen betalen, kan dat bepalen of ze nog mee kunnen doen en of ze nog echt de mogelijkheden hebben om gewoon ergens naartoe te gaan."

Schouten zou de verspreiding van de producten willen regelen via de Voedselbank. In totaal kost het jaarlijks 2 miljoen euro en kan het al vanaf volgend jaar ingevoerd worden. Het geld komt uit een Brussels potje: het Europees Sociaal Fonds.

ANP

Bovenstaande video is eerder uitgezonden geweest bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.