Terug

Volg Hart van Nederland

Jeuk na het zwemmen in open water? Dit is de oorzaak

Jeuk na het zwemmen in open water? Dit is de oorzaak

Milieu en Gezondheid

24 juli 2022, 15:21

Een vreselijke jeuk na het zwemmen. Het kan zomaar de kop opsteken na een duik in plassen of meertjes. Huisarts Roy Beijaert legt bij Radio Veronica uit hoe het komt en of het gevaarlijk is.

"Je hoort het steeds meer, zwemmersjeuk heet het", legt Beijaert uit. "Het komt door een larfje van een platworm. Het is een parasiet, een gek beest. Die leeft in de bloedvaten van een watervogel, bijvoorbeeld van een eend, gans of meerkoet. Die legt daar eieren, waarna die worden uitgepoept door de beesten. Die komen in het water terecht. Daar worden het larfjes."

Slakken

In het water gaan de larven op zoek naar slakken. "Daar kruipen ze in en dan worden ze groter. Als het mooi weer is komen de volwassen larven uit de slakken. Ze gaan dan terug het water in en weer op zoek naar eenden. Als die er niet zijn en er zwemmen mensen, dan gaan ze bij hen naar binnen, met tientallen of soms wel duizenden tegelijk."

Hoe vies of eng het ook klinkt, voor de mens kunnen de larven absoluut geen kwaad, legt Beijaert uit. "Je immuunsysteem slaat terug. Op elk plekje waar de larf naar binnen gaat krijg je een afweerreactie. Dat is een soort muggenbult. En dat veroorzaakt de jeuk."

Geen kwaad

Veel kun je er niet aan doen. "Niet zwemmen, maar wie doet dat nou met dit weer. Je kunt mentholzalf of hormoonzalf tegen de jeuk gebruiken. Maar dat zijn niet bewezen middelen", aldus de huisarts. De bultjes groeien vooral in een vochtige omgeving, in je badkleding dus. Je snel afdrogen en omkleden is dus fijn. Uiteindelijk gaan de bultjes vanzelf over. "Met heel veel pech duurt dat drie weken."

Video: Radio Veronica

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.