Terug

Volg Hart van Nederland

Inspectie: Kindervuurwerk vaak onveilig, een op vijf wordt afgekeurd

Milieu en Gezondheid

8 dec 2022, 17:50

Vuurwerk voor kinderen zijn toch nog vaak onveilig. De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een op de vijf kindervuurwerk afgekeurd, omdat het niet veilig genoeg zou zijn.

Kindervuurwerk - ook wel fopvuurwerk genoemd - mag heel het jaar worden verkocht. De ILT testte 87 producten. Denk hierbij aan sterretjes, knalerwten en fonteinen. Van het totaal geteste kindervuurwerk is 20 procent afgekeurd.

Veel voorkomende problemen bij het afgekeurde vuurwerk zijn de vonken die te ver komen. Ander vuurwerk werd afgekeurd omdat er te veel kruid in zat. Het maximum is 7,5 gram.

Geen gevaar

Daarnaast is ook nog eens tien procent niet de juiste kwaliteit, maar vormde het ook geen gevaar dat het gewoon verkocht mag worden. De importeurs hebben van de ILT te horen gekregen dat de kwaliteit van het vuurwerk moet worden verbeterd.

Kinderen kopen vooral dit type vuurwerk. Volgens de inspectie wordt 47 procent van de verwondingen door vuurwerk jonger dan 12 jaar veroorzaakt door kindervuurwerk. De ILT vind dat kinderen tot twaalf jaar geen vuurwerk mogen afsteken.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.