Terug

Volg Hart van Nederland

Ine is ongeneeslijk ziek door 'fout' van het ziekenhuis: 'Het kan iedereen overkomen'

Milieu en Gezondheid

12 dec 2022, 18:39

De 64-jarige Ine Bloemers heeft nog maar kort te leven door een fout van het ziekenhuis. In 2010 bleek uit bloedonderzoek dat ze hepatitis C had - een leverontsteking - maar met die uitslag werd nooit iets gedaan. Omdat er geen behandeling werd gestart leidde het virus uiteindelijk tot ongeneeslijke leverkanker en levercirrose.

Bloemers kreeg haar diagnose vorig jaar te horen, maar liefst elf jaar na de bloedtest. "Het gevoel als je zoiets hoort is niet te beschrijven", zegt ze tegen Hart van Nederland. Ze stapte naar de rechter voor een schadevergoeding. "Er is geen geldbedrag te drukken op een mensenleven, maar we willen dat bekend wordt dat dit soort dingen gebeuren. Dat je alert moet blijven en dingen na moet vragen. Dokters kunnen ook een fout maken."

'Het leven staat ineens stil'

Vorig jaar komt Bloemers bij een internist terecht vanwege buikklachten. Uit een echo blijkt dat ze leverkanker heeft. Omdat primaire leverkanker bij vrouwen heel weinig voor komt, neemt de internist haar medisch dossier door. Daarin staat dat ze in 2010 positief is getest op hepatitis C. Maar een behandeling werd nooit gestart en niemand heeft Bloemers vertelt dat ze het had. Ook werd het niet gemeld bij de GGD, wat wel gebruikelijk is als iemand hepatitis C blijkt te hebben. "Ik wist niet dat ik erop getest was, anders had ik het wel nagevraagd".

De wereld van Ine stortte in toen ze hoorde dat ze ongeneeslijk ziek is. "Het leven staat ineens stil, ook van de mensen om me heen.” Ine stopte meteen met werken. “Ik was altijd heel actief en ineens zit je thuis. Alles is veranderd.” En dat terwijl als ze destijds behandeld was, er niets aan de hand zou zijn geweest. “Dat maakt het zo zuur”, aldus Bloemers.

Het betreffende ziekenhuis, het Sint Jans Gasthuis in Weert, heeft volgens de rechtbank niet kunnen achterhalen waarom de testuitslag is gemist. Het ziekenhuis heeft de gemaakte fout erkend en er is ook een schadevergoeding van 125.000 toegekend.

Zwaard van Damocles

Gemiste of foute diagnoses komen vaker voor. Harde cijfers zijn er niet, maar volgens onderzoeker Laura Zwaan, verbonden aan Erasmus MC, heeft een Amerikaans onderzoek aangetoond dat vrijwel iedereen er in zijn leven weleens mee te maken krijgt. "Soms met ernstige gevolgen." Ook testuitslagen worden regelmatig niet of te laat herkend. "Het is een veelvoorkomende categorie van diagnosefouten", aldus Zwaan.

Bloemers leeft nu in reservetijd. Ze krijgt een experimentele behandeling met immunotherapie, waarmee haar leven wordt verlengd. Hoe lang ze nog precies te leven heeft is afhankelijk van de reactie van haar lichaam op de kuren. "Ik vind het heel spannend. Het hangt als een continue zwaard van Damocles boven mijn hoofd."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.